Renovering

Repor i rostfritt

Ett två centimter långt svart streck på den vita täcksidan på köksskåpet under espressomaskinen i köket. Två centimeter svart utropstecken mot den annars helvita bakgrunden. Jag prövar att fukta en trasa och gnugga. Går inte bort. Det är nog den svarta köksstolen som färgat av sig när jag lade ned den som spärr för Hanna, så hon inte skulle krypa ut ur köket och ramla nedför halltrappan.

Ett svart utropstecken mot den annars helvita täcksidan. Som inte går bort.

Det här ”nya” köket håller på att förfalla. Sakta med säkert. Parketten jag lade in för bara två år sedan har nu en massa små märken och fula jack av barnskedar och leksaker som åkt i golvet. Och gashällen är nu så svedd vid brännarna att jag knappt tänker längre på reporna.

Det hände när jag skulle göra rent den för första gången. Jag använde en vanlig kökssvamp, en sådan där Scotchbrite med hård yta på ena sidan. Det var den sidan jag borstade den rostfria ytan med. Repor!

Repor i rostfritt.

Som fula ärr i ansiktet på en vacker fotomodell. Så onödigt, så fruktansvärt jävla onödigt! Jag minns hur det skar i hjärtat på mig. Den alldeles nya gashällen som man kunde spegla sig i. Som skulle göra sig jättebra på bild sen när det var dags att sälja. Den skulle blänka, och kanske reflektera en flaska kallpressad olivolja. Nu invigde jag den genom att skrapa fram repor i rostfritt. Hur jävla dum får man vara? Jag gick och grämde mig flera dagar efteråt. Orkade inte titta på hällen, kunde inte glädjas åt den längre. Försökte gå förbi den och titta från olika vinklar i hopp om att jag inte skulle se reporna: ”om man liksom bara passerar förbi den så här, så lägger man väl inte märke till det? Hur noggrant hinner man egentligen granska en gashäll när man är på visning?” Jag försökte lura mig själv, men det gick inte. Gashällen var förstörd, det kunde ingenting ändra på. Nu var den full av fula repor i rostfritt. Tänk, det var då det. Nu ser man knappt reporna för all smuts som börjat sveddas fast runt brännarna.

Köket håller på att förfalla. Snart är det väl dags att renovera det igen då? Man kan ju inte ha det så här på visningen. Om vi blir kvar här tillräckligt länge kanske det till och med blir lagom att lägga in nytt golv. Eller nej, förresten. Man tittar nog inte så noga på det. Man ser inte reporna i det om man inte böjer sig ned.

Köket skulle nog fortfarande kunna passera som ”nyrenoverat”. Men inte länge till.

Nästa hus ska vara sådär härligt slitet och skavt från början. Som ett par ingågna vintagejeans man inte behöver vara rädd för att slita på knäna, fö de är ju redan nötta. Drömmen är ett kök och badrum från tidigt nittiotal. Fult, så de flesta räknar med att ”blåsa ut det” och göra om från början fastän det fortfarande är funktionellt och kan slitas i flera år till. Då kan jag hänga med i budgivningen några hundratusen till eftersom jag tänkt behålla kök och badrum i det skick de är. För tänk vad härligt att slippa bry sig. Slippa vara orolig för att Jonas ska kasta sin Elias-båt upp i luften så att den landar med fören och gör ett jack i köksparketten. Tänk att slippa bry sig om att golvlisterna repas av läragå-vagnen som krockar med väggen varenda gång. Jag skulle till och med kunna njuta av att väggarna är smaklöst gula i en obestämbart solkig nyans. Då syns ju inte spåren av flottiga barnhänder lika bra.

Jag lovar till och med att införa ett renoveringsmoratorium på tre år. Inte ett finger skall lyftas för att göra det snyggt. Hittar jag bara detta lagom slitna hus, så ska jag inte sätta min fot på K-Rauta eller Måleributiken i Alvik förrän tidigast 2012. Det är ett löfte.

Och om någon skulle råka fråga oss när vi tänkt börja renovera, så kan jag ju alltid svara att ”jag jobbar med att få hemmet att bli lite mera Wabi Sabi. Renovering är så början av 00-talet…”

Annonser

Diskussion

2 thoughts on “Repor i rostfritt

 1. Hej.

  Tack för ditt inlägg om repor i spishällen!

  Har precis bytt ut den 12 år gamla spisen mot en ny fin rostfri. Snygg design, stor ugnslucka.

  Ett lyft i köket utan dess like.

  Men vad f_n gör jag då… Jo jag hittar en liten, liten repa, och utan att tänka till en mikrosekund jag tag i en svamp, och med fel sida (den gröna) försöker jag putsa bort repan.

  Dock med resultatet att jag får en massa nya små repor…

  Shit, shit, shit….. Man vill nästan slå sig själv med en hammare så j_vla arg blir man.

  Som du själv skriver försöker jag hitta sätt att passera förbi utan att se dessa jäkla repor.

  Leasson Learned denna gång med….

  Posted by Hans | september 28, 2009, 8:05 e m
 2. hans,

  om det är någon tröst, så är det nu också en massa annan vidbränd skit som jag inte får bort (av gaslågan verkar det som att det liksom blir lite rödaktigt flammigt på vissa ställen där pastavattnet kokat över), så reporna som uppstod från början har börjat döljas av allt annat…

  Posted by redaktören | september 29, 2009, 6:02 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: