Köpa, Sälja

Så väljer du rätt besiktningsman

För att försöka lära mig lite om vilka besiktningsmän som är mest nitiska brukar jag läsa igenom besiktningsprotokollen för olika Bromma-villor som är till salu. Tänker att det kan vara bra att ha lite koll på besiktningsvärlden inför en framtida försäljning av vårt hus.

Idag läste jag besiktningsprotokollet för den här villan i området mellan Olovslund och Drottningholmsvägen där besiktningsmannen garderar sig på alla sätt och vis mot att det ska dyka upp ”dolda fel”. Om det varnas för något eventuellt framtida fel i besiktningen, så kan man inte klandra besiktningsmannen för att ha missat något som är ett uppenbart fel på huset och då gäller heller inte Anticimex-försäkringen ( ”Dolda fel-försäkring”) som är kopplad till besiktningen som i det här fallet utförts av just Anticimex. Ett exempel gäller risken att det kanske kan bli problem om konstruktionen av balkonggolvet är fel (vilket det inte finns någon anledning att misstänka!):

”Balkongbjälklaget angränsar mot uppvärmt utrymme under. Om takytan (i vardagsrummet) som vetter mot balkongen ej är utförd tillräckligt lufttät finns risk för att kondens uppstår i bjälklaget med fuktrelaterade skador i bjälklaget som möjlig följd.”

Och uppe på vinden finns några missfärgade takbrädor. Med bättre ventilation är detta inget problem. Men förstagångsköparen blir nog rädd för att taket ska rasa in när som helst när han läser detta:

”Ner mot takfoten samt i yttersta takstolsfacket förekommer missfärgade takbrädor. En vind är en riskkonstruktion ur fuktsynpunkt. Då varm fuktig luft från bostaden under den kalla delen av året kommer upp till ett kallt vindsutrymme höjs den relativa fuktigheten och kondensering kan uppstå på underlagstaket. Risk finns vid ett ökat fukttillskott i bostadsutrymmena att missfärgningarna i underlagstaket tilltar och eventuell röta kan uppstå med hållfastighetsförsämringar i angripet virke som möjlig följd.”

Det som villaköpare fruktar allra mest är ju fuktskador. DN skriver t ex här att ”en av fyra svenskar avstår från att köpa hus på grund av fukt- eller mögelskador, enligt Trygg-Hansa som låtit genomföra en undersökning bland 1.010 personer.”

Ett besiktningsprotokoll som är fullproppat med orden ”fuktrelaterade skador” är således ingen hit för säljaren. Ett besiktningsprotokoll som varnar för alla typer av hypotetiska skador som KAN uppstå om allt går snett, är en dröm för köparen. Köparen vill ha en övernitisk besiktningsman. Den som ska sälja bör helst undvika den här typen av besiktningsmän. Jag har sett många protokoll som är så kortfattade och summariska att det verkar som att besiktningsmannen nöjt sig med att gå igenom the basics och inte ägnat så mycket tid åt att hitta på alla möjliga framtida skador som kan tänkas uppstå. Dessutom skadar det inte med en besiktningsman som inte gillar att skriva. Få ord ser betydligt bättre ut långa invecklade meningar med fackspråk. ”Någon tackpanna lös” låter inte lika allvarligt som ”Bristfällig takbeläggning – lösa pannor – på nedre takfotskanten, om ej åtgärdas finns risk för nedsatt fuktskydd med påföljande förhöjd risk för fuktgenomträngning på takkonstruktionen”.

När jag säljer vill jag ha en fåordig, och inte alltför påhittig besiktningsman som går igenom vårt hus. Ingen idé att skrämma förstagångsköpare i onödan…

Annonser

Diskussion

One thought on “Så väljer du rätt besiktningsman

  1. Ja, fuktproblemet är ett stort problem, men det är förståeligt eftersom att det kostar så mycket att renoverar dessa.

    Posted by Överlåtelsebesiktning | januari 16, 2013, 7:54 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: