Renovering

Sönderrenoverade hus förlorar sitt värde

Jag sprang förbi ett helgerån på Moravägen när jag var ute och joggade i morse. Utanför en typisk Nockebyvilla från början av 30-talet låg det gamla fina fönster och fönsterdörrar i en driva, som om de skulle slängas. Jag tittade upp på fönstren och såg att det satt nya 3-glas-fönster med ”underhållsfri” aluminium-båge och jag började nästan gråta. Ägarna har säkert lockats av något erbjudande som påtalar hur mycket mer energi man sparar om man installerar nya fönster. Men till alla som går i sådana tankar, vill jag bara säga två saker:

1. Det kan ta flera decennier innan ett byte betalar sig. Nya fönster kostar mycket pengar, och den lilla energibesparingen måste alltså slås ut på många år innan man får tillbaka pengarna.

2. Vad ännu värre är, man åsamkar sig en direkt värdeminskning på huset från dag ett. Nya moderna fönster berövar huset en av dess mest synliga originaldetaljer.

De allra flesta som tittar på äldre hus, köper ett sådant hellre än ett nytt, just för att komma över den charmiga känslan av historiens vingslag, den äldre byggnadsteknikens känsla för kvalitet, man är ute en viss stil. Ju mer tidsenligt, desto mer stilrätt, desto mer är man beredd att betala. Många hus har blivit ”sönderrenoverade” under årens lopp, med tydliga spår av olika decenniers stilar ihopblandade till en enda röra. Det ovanliga är husen som har alla originaldetaljer bevarade. Kåkarna med exempelvis ursprungssnickerier, massiva dörrar med speglar, bakelit-handtag, och inte minst originalfönster är hårdvaluta i vissa kretsar. De allra dyraste husen att köpa brukar vara de med fullständigt renoveringsbehov, där allting är bevarat som det var från början. För dessa objekt brukar det bli en ”originaldetaljspremie” på några hundra tusen som lägger sig på slutpriset.

Ägaren till det här huset på Moravägen, där de gamla fönstren gått en grym förtidenspensionering till mötes, har alltså inte bara plöjt ned minst 100 000 i nya fönster, han har också oåterkalleligen förlorat minst lika mycket i marknadsvärde. Det är ett ingrepp som aldrig kommer att löna sig!

Man kan bara hoppas att vederbörande åtminstone har vett nog att sälja de gamla fönstren begagnat, eller be någon byggnadsvårdsfirma komma och hämta upp dem så att de kan få leva vidare i något annat hus. Det finns ju många därute som letar efter gamla fönster när de försöker ”renovera tillbaka” sitt hus till ursprungsstil.

Annonser

Diskussion

2 thoughts on “Sönderrenoverade hus förlorar sitt värde

  1. Så sant, så rätt tänkt. Kanske blir vi flera som resonerar som du men helt säkert är det inte…

    Posted by MrsUniversum | september 16, 2009, 1:09 e m

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Husförbättring??? « Mitt Universum - september 17, 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: