Köpa

Tänk stort redan från början!

Cyklade ikväll förbi huset vi inte köpte för fyra år sedan.

Rättviksvägen hade kunnat bli ett riktigt klipp. De hade av oförklarlig anledning haft otur vid försäljningen, två visningar utan bud. Säljarna var beredda att låta det gå för utgångspriset 4,95 M. Då framstod det som ett mycket bra pris för en Nockebyvilla på 173 kvadrat boarea, i bra skick, alldeles nyrenoverat badrum och högt läge nära torget. Men det var på tok för mycket jämfört med vad vi hade räknat med att vi skulle våga lägga på ett hus. Vi hade ju då knappt någon kontantinsats att tala om. Vi vågade inte låna nästan 5 miljoner… Vi skulle ju inte lägga mer än 4 miljoner på ett hus. Knappt det ens. Att då springa iväg och köpa hus för 5 miljoner, även om det var ett ”tillfälle”, framstod som tokigt. Dessutom var ju huset mycket större än vad vi behövde. Hur klokt var det att betala för en massa kvadratmeter i onödan?

rattviksvagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om jag då visste vad jag vet idag hade jag inte tvekat att tokbelåna mig för att köpa det huset!
Idag skulle huset på Rättviksvägen kosta mellan 8,5 och 9 miljoner. Det är precis den typen av hus vi vill köpa nu, när vi behöver lite större. Hade vi köpt det då, hade vi haft lika mycket i lån som vi har idag på det hus vi köpte istället och sedan renoverade upp. Skillnaden är att Rättvikvägen idag är värt 1,5 mer än vårt. Dessutom bränner vi en halv miljon i mäklararvode och skatter (pantbrev, lagfart och reavinst) bara på att flytta. Hade vi varit modiga då hade vi varit 2 miljoner ”rikare” idag. Annorlunda uttryckt, vi hade inte behövt flytta och betala 2 miljoner mer.

Är jag bitter? Lite granna. Men om jag ska försöka dra någon lärdom av det, vad skulle det vara?

Naturligtvis kunde ingen veta att priserna skulle fortsätta upp, hade marknaden rasat efter att vi tokbelånat oss och köpt huset för 5 millar, så hade det känts jobbigt. Men bara lite jobbigare än att högbelåna sig för att köpa ett hus för nästan 4 miljoner och sedan ändå lägga en miljon på tillbyggnad och renovering under fyra års lopp. Jämfört med vad vi gjorde i stället, hade vi alltså lika gärna kunnat låna mer från början, utan att sitta i en så mycket sämre sits om priserna gått ned.

Men hade det inte varit dumt att i fyra års tid betala så mycket mer för ett större boende än vi behöver? En miljon kostar med kalkylränta på 5%, 50 000 årligen. Efter ränteavdrag är vi nere på 35 000 kr. Under fyra år hade vi betalat 140 000 kr i ”onödan” i ränta, plus högre driftskostnader om cirka 50 000 kr på fyra år. Det hade alltså max kostat oss 200 000 kr i onödan. Jämför det med 500 000 som går bort i skatter och avgifter när man flyttar, och lägg därtill hävstångseffekten av att värdeökningen på ett större hus ger totalt sett mer pengar i”vinst”, så är slutsatsen klar för mig:

Det hade varit bättre att redan från början satsa på ett tillräckligt stort hus för våra framtida behov. Det hade vi tjänat på. Vi skulle vågat satsa stort redan från början!

Nu var Rättviksvägen 14 ett särdeles fint fynd, även om det var i en dyrare prisklass än vi tänkt oss, och sådana tillfällen kommer sällan åter. Det är extra salt i såren när jag tänker på det.

Letar du efter ditt första hus, håll koll även på det som händer i prisklassen ”ovanför dig”. Dyker det upp något i den ”för dyra” prisklassen som konstigt nog går att köpa relativt sett billigt, slå till! Slå till, även om det är för stort för dig idag. Förr eller senare kommer du behöva ytan, och det är dyrare att flytta senare än att bo lite för stort de första åren. Think big!

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: