Home staging, Sälja

Min att-göra-lista inför visning

Det är lätt att bli hemmablind. För att upptäcka vad det är som behöver fixas med inför en framtida visning har jag nu gått en ”visningsrunda” i huset och tagit en bild från varje dörröppning för att fånga det första man ser när man kommer in i varje rum. Och så tog jag en till bild från den vinkel som jag föreställer mig att mäklarfotografen skulle välja att porträttera rummet för presentationen på nätet. Oftast brukar det vara taget från ett hörn av rummet, för att det ska bli ett djup i bilden.

Det blev ett trettiotal bilder som jag skrev ut på var sin A4 och lade framför mig på matsalsbordet. Vid sidan av varje foto antecknade jag en att-göra-lista på vad vi borde åtgärda inför proffsfotograferingen den dag det är dags att lägga ut skönheten på nätet:

Huset sett från gatan

Kolla att färgen på staketet inte börjat flagna någonstans. Bättringsmåla eventuellt grinden om den tappat sin lyster, den ser ju alla på nära håll. Lite kalt vid entrén – fixa blommor. Annars allt OK.

Hallen

Ställ fram sittbänk innanför dörren så man ser att det finns plats att sätta sig ned för att ta på sig skorna. Rensa bort nästan alla kläder från klädhängaren. Mårbackapelargoner i fönstret. Bättringsmåla vitt på väggarna, stryk på ett nytt lager oljefärg på listerna vid dörren som tagit stryk av barnvagnen. Skrubba klinkergolvet och bona med klinkerolja.

Köket

Bort med prylarna ovanpå kylskåpet som inte fått plats någon annanstans. Ut med allt i det överbelamrade skafferiet och plocka tillbaka så det blir max halvfullt. Vill inte avslöja att vi har på tok för litet skafferi. Samma sak med kylen som städas ur ordentligt först. Folk öppnar ju och kollar på alla möjliga ställen, vill ge intryck av att vi är skötsamma människor. Städa rent allting grundligt, glöm inte fetthinnan på listerna ovanför fönstren. Ta bort den stora espressomaskinen, brödrosten och radion som tar upp så mycket plats på avställningsytorna. Ta bort köksmattan framför diskbänken, så att golvet ser större ut. Plocka bort två stolar från matbordet så det lilla köket känns rymligare – fyra stolar räcker.

Bort med knivarna, olivoljeflaskor och baginboxen som belamrar avställningsytan bredvid spisen. Plocka bort mormors servis och annat onödigt porslin från skåpen, de skall också bara vara halvfulla. Rensa bort plastpåsehärvan under diskhon vid sopkorgen. Väck med spårvagnstidtabell och barnens teckningar som sitter uppsatta med kylskåpsmagneter. Saknas färgklick i det helvita köket – ställa röda fruktskålen på matbordet? OBS! inte klyschiga citroner och limefrukter, plocka in äpplen från trädgården om det är säsong för det.

Städa, städa, städa!

Vardagsrummet

Två soffor är en för mycket för detta lilla vardagsrum. Ta bort den som står framför fönstret mot gatan, så man kan gå fram till fönstret och blicka ut. Ta bort mormors stora byrå som bara tar upp plats (var tusan ska vi ställa den???). Måste fixa bättre belysning, två döda hörn som inte är belysta (uplights?).

Matsalen

Ta bort iläggsskivan i matbordet och reducera antalet stolar till 6 för att det ska bli lättare att gå runt matbordet. Rosa Mårbackapelargoner även här, men inte för höga, utsikten är fin. Blickfång på matbordet i form av snittblommor. Rensa bort foton och prylar ovanpå skänken.

Badrummet

Skrubba klinker och kakel. Klinkerolja på golvet. Gör rent kakel- och klinkerfogarna (köp fogrengöring eller pröva Annas tips om ättika, strö på bakpulver och borsta med tandborste (inte för hårt så det skadas som förra gången…), lägg på fogskydd (fixa SIX-10 på K-Rauta!). Allt porslin och blandare skall vara blänkande rent. Rensa skåp och kommod från nästan allt innehåll, lämna bara kvar oskyldiga saker som tvål, tandkräm och badsalt. Rensa bort alla schampooflaskor, badleksaker och grejer som ligger vid badkaret. Gör rent golvbrunnen och handfatsbrunnen som brukar kunna ge ifrån sig sura uppstötningar. Göra rent in i minsta hörn, absolut nolltolerans mot smutspartiklar i badrummet! Köp nya fluffiga handdukar – bara två annars tar det för stor plats – och vik snyggt över handdukstorken (Kanske ska slå till på ett par Lexington, där är ju ”Bromma”?). Kolla att toasitsen fortfarande känns ny. Duschslangen är dock redan för skabbig, köp ny!

För kalt och tråkigt stilrent. Behöver någon form av liten grön växt i fönstret.

Ta bort sugproppar för barnens handdukar. Viktigast av allt – trolla bort toaborsten och lämna fönstret på glänt för frisk luft.

Vårt sovrum

För kalt och trist, rummet måste bli mysigare på något sätt. Sätta upp sänggaveln jag fyndade på IKEA .Fixa ett överkast till sängen och två kuddar ovanpå. Kanske skulle sätta upp gardiner här ändå för att göra det lite mer ombonat?

Ta bort byrån, den kan få folk att tro att vi saknar klädförvaring. Ta bort hälften av kläderna i garderoben.

Barnens rum

Ska inte se ut som en överlastad leksaksaffär. Pippilångstrumptältet som tar upp halva rummet får monteras ned.

Källaren

Oj oj vad vi här behöver rensa. Alla garderober är proppfulla, grejer huller om buller. Flyttkartonger från förra flytten som ännu är ouppackade. För att överhuvudtaget få plats med leksaker, kläder och annat som skall rensas ut från resten av husets rum behöver vi slänga eller magasinera all junk som samlats här nere. Borde även måla om det slitna betonggolvet för att fräscha upp känslan. Tvättstugan ren och fräsch i alla fall, det är ju det viktigaste. Kanske skulle lägga ut lite trasmattor på det kalla golvet för att göra det lite skönare att gå på?

Trädgården

Ansa bort gräsmatta som vill växa över gångarna, bort med ogräs som växer i fogarna till markstenen och lägga på ny fogsand. Rensa ogräs ur rabatten, få det att se ut som en lättskött trädgård. Rensa bort allt skräp och städa i boden som skall ha förvaringsyta kvar outnyttjad. Fotbollsmålet kan stå framme för de som inte fattar att det är en extremt plan och lekvänlig tomt…

Altanen

Olja in den. Fixa kuddar till utemöblerna, se till att den är helt rensopad inför visning. Det är ju husets främsta vardagsrum på sommaren, man ska känna att det bara är att gå ut i strumplästen från matsalssdörren. Låt grillen stå kvar. Ställ en vilstol i hörnet där kvällssolen dröjer sig kvar.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: