bopriser

Malmö – hetast i landet

Senaste Mäklarstatistik visar på en svag prisutveckling under december. I Malmö gick bostadsrätterna ned 7% förra månaden (4% ned i hela riket). Men under årets sista månad brukar det inte säljas så mycket, så man får nog vänta på säkrare siffror för att dra några slutsatser om vi påbörjat en negativ pristrend eller inte. Mäklarna talar ju såklart helst om att detta är beviset på en ”stabil bomarknad”. Erik Penser Banks chefekonom Sven-Arne Svensson tillhör de som tror att den stigande räntan hinner förhindra att en bubbla blåses upp till bristningsgränsen med påföljande prisras.

-Jag tror inte att bopriserna ramlar ihop. Hushållens skuldsättningsökning dämpas till omkring 5 eller 6 procent frånnuvarande ökningstakten 9 procent per år, säger han till di.se

Malmö sticker även ut i Mäklarstatistiks genomgång över prisutvecklingen i landet under 00-talet. Under perioden 2000 – 2010 ökade priset på en svensk villa i riket med 72 procent. En bostadsrätt ökade under samma period i pris med 153 procent. I Malmö blev bostadsrätten hela 218% dyrare och villan steg där med 131%. Malmö hade alltså decenniets hetaste bostadsmarknad, inte Stockholm som alla brukar tala om. Därför sjunker väl priserna som mest där också, om det svänger.

Annars är det utanför storstäderna som prisökningen varit som störst de senaste tio åren, läser jag på svt.se.

-Under den här perioden uppstod en bostadsrättsmarknad även utanför storstäderna, på mindre orter. Det är framför allt där prisökningarna har skett, säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Det är bland annat till följd av nyproduktion och ombildningar som marknaden för bostadsrätter har växt på mindre orter. I en ort som Lidköping kostade en tvåa kanske 20.000 kronor för tio år sedan, medan den i dag kostar uppemot 180.000, enligt Peeter Pütsep.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: