bopriser

Överraskande prisökning i Stockholm

Bostadpsriserna steg mer än väntat under fjärde kvartalet. Främst gäller det Stockholm, enligt SBAB:s Mäklarbarometer. Den starkare bostadsmarknaden i Stockholm märks på att skillnaden mellan utgångspris och slutpris ökat. Enligt deras undersökning bland 200 mäklare väntas inga eller små prisökningar på bostadsrätter och hus under månaderna som kommer. Man räknar nämligen med att utbudet kommer öka kraftigt under första kvartalet.

Som vanligt är rubrikerna i media (ex. DN, Expressen, SvD) ”bopriserna ökar” och liknande vilket ger känslan av att marknaden är het i hela landet. Men det bara gäller huvudstaden. Bostadsmarknaden i Göteborg och Malmö försvagades under fjärde kvartalet, enligt SBAB.

I motsats till Mäklarsamfundets senaste rapport uppskattar mäklarna i SBABs enkät att bolånetaket inte haft så stor effekt ännu. I Stockholm knappt någon påverkan alls. Däremot tror de att det kommer dämpa prisutvecklingen framöver.

– Den dämpande effekten har blivit mindre än vad mäklare räknade med i vår förra mäklarbarometer. Sammantaget verkar effekten från bolånetaket, som infördes 1 oktober i fjol, ha blivit större på småhusmarknaden än på bostadsrätter och lite större i Malmö- och Göteborgsregionen än i Stockholm, säger SBABs Tomas Pousette till SvD.se.

Det kan vi hoppas. Annars får vi nog om ett år eller så läsa bopris-rubriker av en helt annan karaktär.

På SvD´s Brännpunkt kan man idag läsa om prisdämpande förslag som tar sikte på utbudet snarare än att strypa efterfrågan. Thomas Ekvall och Bengt Henricsson, marknadsanalytiker på Prognoscentret AB, ger sin syn på varför vi har för lågt bostadsbyggande. Tyvärr låter det som att det tar alldeles för lång tid att öka byggandet, för att fler bostäder på marknaden ska hinna skapa balans innan priserna blåsts upp för mycket. Idag får man nog därför ta sikte på efterfrågedämpning (amorteringskrav att föredra framför annat) samtidigt som man tar sikte på att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggandet på lång sikt.

Diskussion

2 reaktioner på ”Överraskande prisökning i Stockholm

  1. Så länge vi har en kombination av ökande reallöner, inflyttning till Stockholmsregionen och infrastruktur som gör att man måste bo mitt i centrum av regionen för att kunna ta sig till jobbet så kommer efterfrågan att öka.
    Så länge planprocesser fördröjs i kommunerna och infrastrukturen inte byggs ut så att mer perifera områden i regionen blir möjliga att exploatera för bostäder så kommer kommer inte utbudet att öka tillräckligt.
    Det beräknas bli ca 200 000 invånare i regionen fram till 2018…

    Publicerat av erikpalmstierna | februari 2, 2011, 3:32 e m

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Om jättedyra bostäder i Stockholmsregionen « Tyck till om ditt Upplands Väsby - februari 2, 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: