Inredning

Jag funderar på att bli kriminell

Claesson, Koivisto, Rune har fått Elle Interiörs pris som ”årets designer” 2011. I morse hade jag Mårten Claesson och Eero Koivisto i Gomorron Sverige-studion för ett samtal om design. När Koivisto fick välja något underdesignat i samhället kom han att tänka på ”det allmänna”, t ex sjukhus. Apropå rådande designtrender tycker han det är kul att ”allt inte är så himla matchat längre”, och det nyvunna intresset för ”mänskliga saker och växter”. Själv har han ett helt matbord fullt med blommor därhemma. Se intervjun på svt.se

Efteråt bytte jag några ord vid fikaautomaten med dessa prisade arkitekter och designers. Jag frågade vad de tycker om de kopior av klassisk möbel- och inredningsdesign som finns att köpa på nätet på sajter som t ex Designers Revolt.Jag hann knappt avsluta frågan innan den annars så beskedliga Claesson utbrister i ett tydligt ställningstagande.

-Det är rent kriminellt! Det är förkastligt.

Jag försöker med att ”de har visst hittat något kryphål, det är nog inte olagligt och dessa gamla designers är ju ändå döda så vad har de för nytta av pengarna?”

-Men det går ju till stiftelser och annat.

Men… är det rimligt att man ska behöva betala 8500 för en Wegner-stol som uppenbarligen går att sälja för 1700?

-Originalen är bättre kvalitet, de håller livet ut. Köp begagnat, det gör alltid vi.

Jag vågade inte erkänna för dem att jag övervägt att själv köpa några kopior av Wegners Y-stol. Nu kommer jag känna mig smutsig om jag gör det. Kanske dum när de går sönder.  Jag fick i alla fall min ”goda smak” bekräftad av den fryntlige Koivisto som själv anser att ”Wegners Y är världens finaste stol”. Allra finast är väl om jag fyndar en bättre begagnad. Vi får se hur det blir med den saken.

Samtidigt lanserar Trä- och möbelföretagen en kampanj för att folk inte ska köpa kopior under parollen ”inget slår originalet”. (läs mer på di.se)

Annonser

Diskussion

2 thoughts on “Jag funderar på att bli kriminell

 1. Hej Alexander,

  Såg just din kommentar (lite sent kanske) om att eventuellt bli kriminell. Handlar du hos DesignersRevolt går det inte att tillfredställa dig då konceptet är helt lagligt naturligtvis. Vill du söka dig mot kriminalitet rekommenderar jag att handla lampor tillverkade av Louis Poulsen (tex kotten eller PH) eller fåtölj av Erik Jörgensen (Corona stolen), båda företagen är dömda för bedrägeri mot kund dvs de har tvingat sina återförsäljare att hålla priset oskäligt högt. Miljonskadestånd o personligt ansvar blev domarna under 2011.

  Mvh Lennart Nyberg, investor o inspiratör till DesignersRevolt

  Posted by Lennart Nyberg | december 3, 2012, 2:35 e m
  • Jorå, jag vet att det är lagligt. Rubriken åsyftar närmast känslan av att göra något som kanske inte anses så ”fint” om man frågar människor som lever på royaltys för erkänd design. Dessa frustar ju av vrede och skriker ”kriminellt” åt dig…

   Posted by Alexander Norén | december 3, 2012, 10:06 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: