bopriser

Å ena sidan, å andra sidan

Bubbeldebatten är intensiv nu.

BKN går återigen ut och varnar för prisfall på 20 procent. Denna gång med en rapport om Svenska hushålls skuldsättning jämfört med andra länder som utgångspunkt för argumentationen. Särskilt intressant är rapportens jämförelse med Tyskland:

”Att Tyskland inte har någon bostadsbubbla är uppenbart. Priserna har varit oförändrade eller svagt fallande under många år. Det är därför intressant att se till de tyska karakteristika för bostadslån. Om vi ser till belåningsgraden har denna, till skillnad ifrån vad som var fallet i nästan alla andra länder, varit stabil och endast ökat marginellt mellan 2003 och 2007. Räntorna är bundna på lång tid i Tyskland vilket dämpar genomslaget på låneefterfrågan under perioder när räntorna sjunker. Uttag av eget kapital är inte möjligt i Tyskland. Denna faktor i kombination med att man i Tyskland betonar det fundamentala långsiktiga värdet vid utlåning och att man inte som i de flesta andra länder förlitar sig på marknadspriset för värdering av bostäder har en tillbakahållande effekt på lånetillväxten och bostadspriserna. Den tyska traditionen med finansiering med Pfandbirefe och Bauspar har, som vi bedömer det, varit en stabiliserande faktor på den tyska bostadsmarknaden.

En annan faktor, som många menar, har bidragit till den stabila utvecklingen i Tyskland, är marknaden för hyresrätter. En stor och väl fungerande hyresmarknad i Tyskland gör det möjligt för hushåll, som bedömer att bostadspriserna inte är fundamentalt motiverade, att sälja och hyra istället för att äga sin bostad”

Apropå hyresrätter… Professor Stellan Lundström på KTH ger sig också in i bubbeldebatten och talar om behovet av fler bostäder, i ett debattinlägg i Dagens Industri. Kollegan Hans Lind säger däremot till DI att han inte tror  på ”bubblan”.

Å ena sidan, å andra sidan. Den intressanta debatten fortsätter i takt med att räntan stiger. 

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: