bopriser, Home staging, Renovering, Sälja

Bostadsköpare rädda för hantverkare

Vanliga spekulanters rädsla för hantverkare driver upp priset på renoverade bostäder – folk är beredda att betala mycket för att slippa renovera själva. Det utnyttjas av ett antal ”speckare” som köper renoveringsobjekt, fixar till och säljer betydligt dyrare med god förtjänst. Antalet ”speckare” som ägnar sig åt sådan här ”flipping” (i USA är ”house-flipping” ett begrepp) har blivit fler på senare år i Sverige. Det menar mäklaren Rickard Engström som även forskar inom fastighetsekonomi. Nyligen höll han en föreläsning om detta på KTH och berättade om sin studie som delvis grundar sig på intervjuer med ett antal personer som köper och säljer bostäder i spekulationssyfte.

-Många vill slippa behöva boka in hantverkare, ha dubbelt boende pch bo i en byggarbetsplats. De vill ha bekvämlighet i sitt boende. Rädslan för hantverkare är påtaglig, ryktet  gör att spekulerarna kan tjäna mera pengar eftersom den slutliga köparen är beredd att betala ett högre pris för att slippa kontakten med hantverkare.

Hur ser ett typiskt ”flipping”-objekt ut?

-Ett typiskt Flipping-objekt är en lägenhet med en ”lättsåld” planlösning i mycket dåligt skick där det är lätt att göra en uppskattning av försäljningspriset i renoverat skick.

Vilken typ av renovering brukar det handla om?

-Det skiljer sig mycket åt och det sker ofta i samråd med mäklaren. Tyvärr är det alltför vanligt att det blir en form av större homestyling – man  målar på väggar och sätter in stiliga möbler. Vissa gör dock en större renovering, ofta med diskreta och prisvärda materialval. Det är stora skillnader mellan spekulerare och renoveringen anpassas ofta efter ett specifikt objekt. Jag tror tyvärr att folk påverkas mycket av förbättringar av ytskikt samt en homestyling. Om det är mera lönsamt att genomföra en större renovering är svårt att generellt svara på utan man får anpassa sig efter den kundgrupp man vänder sig till. Vänder man sig till 40-talister i Täby som antagligen säljer en obelånad fastighet så är min rekommendation att även renovera våtrum samt kök, ofta rekommenderar jag då IKEA-kök med neutrala och ljusa färger.

Hur mycket tjänar ”speckare” på att fixa upp renoveringsobjekt?

-Jag vill påstå att det är oerhört lönsamt. Det kan handla om 20% avkastning och 200-400 tusen i reda pengar. Att det fortfarande är så lätt att tjäna mycket förvånar mig lite men det finns ett antal faktorer som ger spekulerare möjlighet att pressa priser genom ett upparbetat kontaktnät.

Hur många objekt hanterar en typisk ”speckare”?

-I vår undersökning så skiljer sig antalet mycket åt, en person hanterar i snitt 10 objekt samtidigt medan ett antal i gruppen köper en bostad i taget. Banken begränsar möjligheten eftersom de i regel inte finansierar den här typen av verksamhet. Det finns ett antal spekulerare som tidigare varit hantverkare men som nu valt att sadla om till denna verksamhet, min känsla är att den gruppen gör seriösa och bra arbeten.

Har ”flipping” blivit vanligare i Sverige på senare år?

-Det har absolut blivit vanligare. Rädslan för att själv behöva anlita hantverkare och ta byggbesväret har gjort att allt fler objekt som kommer ut i marknaden idag är nyrenoverade.

Vad har mäklaren för roll i detta?

-Som mäklare vet jag att det förekommer att vissa mäklare ”fixar” fram lägenheter före dem ska ut i marknaden till spekulerare för att få sälja lägenheten två gånger. Detta är självklart helt oacceptabelt och våra förbund måste här klart ta avstånd för denna verksamhet. Problemet  uppstår för den person som inte fått sin bostad prissatt i marknaden, en rabatt för köparen och därmed en förlust för den ursprunglige säljaren. Ett förslag är att den som förmedlar bostaden i första ledet alltså till spekuleraren inte skulle få tillstånd att förmedla bostaden när den ska ut på marknaden igen inom kanske 1 år.

Är ”speckandet” ett problem?

-Dessa spekulerare fyller en funktion i att de förädlar vårt bostadsbestånd, dock under förutsättning att renoveringar sköts fackmannamässigt. De flyttar dessa bostäder från ett segment till ett annat. Att bostadsrättsföreningarna inte godkänner dessa affärer är ytterst märkligt med tanke på att lägenhetens skick förbättras, jag ser ingen rimlig orsak till att föreningarna ska neka ett medlemskap.


Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: