bopriser

Riksbanken räds inte bostadsbubbla

Det är inte så farligt trots allt, men vi ska inte tro att det värsta inte kan hända – så kan man sammanfatta vad Riksbanken har att säga om riskerna för en bostadsbubbla. Nu har de publicerat sin utredning om ”riskerna på den svenska bostadsmarknaden”.

Ungefär hälften av prisuppgången på 140 procent sedan 1996 (nästan 200 procent om man räknar med inflationen) förklaras med att hushållens inkomster har stigit. Ytterligare en dryg tredjedel med att det blivit billigare att låna. Resten av prisuppgången förklaras med att hushållens finansiella förmögenhet vuxit. En liten restpost klassas som ”oförklarlig” av Riksbankens analytiker.

-Slutsatserna är inte så överraskande, men Riksbanken andas ändå en oro över utvecklingen på husmarknaden, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB till SVT. Hon tror inte slutsatserna påverka Riksbankens bedömning av räntan.

DI´s Gunnar Örn tycker dock att Riksbankens utredare lämnar många frågor obesvarade:

-Vad händer när den reala räntan börjar stiga? Kan en negativ realränta klassas som en ”fundamental faktor” ens i en abstrakt modell, frågar han sig.

Samtidigt konstaterar Finansinspektionen i en ny rapport att bolånetaket haft effekt. Däremot syns ännu inte någon tydlig ökning i kundernas benägenhet att amortera. Under hösten 2011 ska FI genomföra en större utvärdering av bolånetakets effekter.

DN´s Erik Helmerson var på SNS seminarium i veckan om bostadsbubblans vara eller icke vara. Han hörde en seminariedeltagare säga att ”idag är det annorlunda”, apropå bostadskrisen i början av 90-talet, och avslutar kommentaren med en påminnelse om att just de orden yttrats förr.

-Av en ren slump bär en av de mer kända böckerna om 800 år av finansbubblor titeln ”This time is different”.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: