Budgivning

Falukorv, ost & bostadsrätter

Mäklarsamfundet gör reklam för sin satsning mot ”lockpriser”. Denna annons dök upp i helgens DN Bostad:

”Många av Stockholms mäklarföretag har infört jämförelsepris på de bostäder de säljer i innerstan. Allt för att underlätta för dig som bostadsspekulant och motverka lockpriser. Jämförelsepriset hittar du under övrig information på bostadens objektsbeskrivning på webben.”

”Jämförelsepriset” räknas fram statistiskt utifrån tidigare försäljningar av ”motsvarande bostäder”, förklarar man i det finstilta.

Det är precis det man redan kan göra själv genom att t ex gratis gå in på SBABs Värdeguiden och värdera ett objekt. Booli.se visar också sedan en tid datavärderingar i sin listning av objekten. Jag har testat Värdeguiden och liknande tjänster på nätet för villor i Bromma, och kan konstatera att det är ett väldigt grovt verktyg. Det funkar som utgångspunkt för ett resonemang om rimligt pris, men inte mer. Man måste dra ifrån och lägga till sådant som gör varje bostad unik. Strålande utsikt eller bullerstört vid hetsigt trafikerad gata kan göra 40% skillnad på priset upp och ned. Bostäder är inte perfekt jämförbara varor såsom falukorv och ost. Att presentera ”jämförelsepriser” på detta vis kan motverka sitt syfte. Istället för att hjälpa spekulanter kan man råka invagga dem i en falsk förvissning om att priset inte borde hamna så långt från 2 350 000 för tvåan på Södermalm.

Mäklarsamfundets kampanj ska nog ses som ett initiativ under galgen, för att förekomma någon form av tvingande lagstiftning i frågan. Alla utgår ju från att ”lockpriser” är ett problem. Men är det verkligen det? Här kan du läsa varför låga utgångspriser i själva verket kan vara något att värna om.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: