bopriser, Budgivning, Mäklare, Sälja

Acceptpris kan ge prisras

40 mäklare har gått samman för att införa acceptpris som standard när marknaden i Stockholms innerstad vaknar till liv igen i augusti. De gör det under förevändning att motverka lockpriser.

Vi som mäklarföretag måste ta vårt ansvar för att komma ifrån lockpriser så att köpare och säljare får en tydligare bild om vad marknadsvärdet är på en bostad, säger Skandiamäklarnas vd Liza Nyberg till SvD.

Visst låter fint? I själva verket handlar det tvärtom om att fjärma sig från riktiga marknadspriser och göra livet lättare för mäklarna. De har tröttnat på säljare med orealistiska förväntningar och ser fastpris som ett enkelt sätt att göra säljarna redo att släppa sitt hem för ett ”realistiskt” pris. Problemet är att denna typ av prissättning skapar ett ännu större informationsövertag för mäklaren i relationen till säljaren. Mäklaren vet mer om prisläget än den genomsnittlige säljaren. Eftersom mäklarens incitament är att ha så hög omsättning på objekt som möjligt, finns det därför en risk att mäklare kommer rekommendera för låga acceptpriser (hellre sälja objektet på två veckor än två månader, då hinner man ju sälja fler objekt och kan casha in en bättre provision).
Detta nya system är inte bara farligt för den enskilde konsumenten (säljaren) vars ställning försvagas. Med acceptpriser kommer det skapas osäkerhet i marknaden kring var prisnivån egentligen skall ligga. Det är ju ett pris påhittat av en person (mäklaren/säljaren). Med budgivning får du ett riktigt marknadspris. Ju fler som deltar, desto säkrare kan man vara på att det är marknadspriset som uppnås.
Mäklarna borde i dessa tider av vikande bopriser istället gå samman för att införa ett riktigt auktionsförfarande på bostäder, med utropspriser på t ex halva förväntade marknadspriset. Allt för att försäkra sig om så tillförlitliga, snabba och effektiva försäljningar som möjligt. Det håller marknaden vid liv, om än med lägre priser.
Det som de nu påbörjar är något mycket farligt. I själva verket kan acceptpriser vara det som utlöser ett riktigt ras i priserna då köparna med sådana ”hittepå”-priser blir ännu mer tveksamma till att slå till på ett objekt.

För övrigt så har de bestämt sig för att kalla det för ” accepterat pris ” istället för ” acceptpris ”.

Det är i stort sett samma sak, säger Mäklarsamfundets ordförande Guy Wallster till Rapport.

Okej, men varför inte kalla det samma sak då? ” Accepterat pris ” kommer bara ytterligare bidra till förvirringen kring vad mäklarnas prisbegrepp egentligen betyder.

Diskussion

3 reaktioner på ”Acceptpris kan ge prisras

  1. Jag anser att den nya överenskommelsen är bra, det kommer att leda till att det blir färre besvikna köpare och säljare. Det accepterade priset sätts tillsammans av mäklare och säljare, är det så att det är flera som är intresserade av en bostad är det precis som förut budgivning och högsta bud som gäller. Skillnaden är bara att det börjar från en rimlig nivå, där det gör att kommer det inte fler än en budgivare så säljs den i alla fall. Det gör att färre köpare känner sig lurade, då många säljare tidigare valt att inte sälja i fall priset inte uppnått deras förväntningar.

    Det är alltså fortfarande marknadspris som gäller, INTE fastpris. Därmed är min åsikt att detta inte kommer leda till ett prisras.

    Jag har bloggat om detta på min sida http://www.dinfastighetsmaklare.nu/kopa/lockpris-acceptpris-utgangspris-vad-ar-det-som-galler/

    Publicerat av dinfastighetsmaklare | augusti 4, 2011, 11:41 f m

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Total förvirring « Bostadsknarkaren - augusti 7, 2011

  2. Pingback: Acceptpris = lägre pris « Bostadsknarkaren - augusti 12, 2011

Lämna en kommentar

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?