bopriser, Mäklare

Mäklare underkänner ”accepterat pris”

Du trodde att du äntligen förstått dig på mäklarnas nya sätt att sätta pris på bostaden? Spänn då fast säkerhetsbältet, för nu blir det ännu rörigare.

I augusti började bostäderna i Stockholms innerstad annonseras ut med ”accepterat pris”, en nivå som säljaren i princip ska vara villig att acceptera. Men uppenbarligen har det lett till sega försäljningar med budgivningar som inte kommer igång:

 -Inte alla kunder vet hur de ska hantera accepterat pris, och då kan det bli så att ingen tar initiativet, säger mäklaren Erik Olsson till DN.

Därför kommer Erik Olsson nu ange även en ”budstart” vid sidan av ”accepterat pris”:

-Det hoppas vi ska utgöra en tydligare signal till spekulanterna om att det är helt okej med lägre bud.

Man vill helt enkelt slippa trevande köpare som inte vet om bostaden verkligen är värd det ”accepterade” priset. Lägger man ett ”lågt” bud så känns det inte så farligt att vara först på bollen, och sedan vågar andra följa efter när de ser att det finns intresse vid den nivån. Det är det som är det fina med auktionsmodellen med budgivning, det eliminerar osäkerheten om var marknadspriset bör ligga.

Erik Olssons initiativ är inget annat än ett underkännande av ”accepterat pris”-modellen. Men det som nu behövs är inte ytterligare en variant av prissättning som förvirrar spekulanter och säljare. Det som behövs är en rak och transparent modell som gäller överallt och hos alla mäklare. Den bör utgår från budgivning eftersom det är det säkraste sättet att få till stånd ett riktigt marknadspris, så varken säljare eller köpare behöver tveka om det är rätt läge att slå till. Redovisa också tydligt att ”budstart” (eller vad man nu vill kalla det) ligger under det förväntade slutpriset så att ingen nybörjarspekulant behöver känna sig ”lurad”. Då behöver man inte prata om ”lockpriser” längre. Mäklare som är service-minded borde heller inte vara rädda för att erbjuda ett värderingsverktyg som ger en indikation om var ett ungefärligt kvadratmeterpris bör ligga.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: