Bolån

Räntan sänks – till ingen nytta

Riksbanken sänkte som väntat styrräntan till 1,5%. Men till vilken nytta för bolåntagarna kan man undra? Senaste tiden har bolånen följt med allt mindre i räntesänkningarna. Swedbanks vd Michael Wolf menar till och med att det inte finns något samband alls. Motiveringen: bankernas egen upplåningskostnad har stigit när de viktat om från att låna på kort sikt till lån med långa löptider, vilket gjorts för att minska riskerna i bankerna. Så låter det om man frågar bankerna i alla fall. Finansministern och finansmarknadsministern fortsätter ryta till mot dem för att de är för lönsamma samtidigt som de vill att bankerna ska ha en så stadig kassa som möjligt. Ordkriget kan framstå som något motsägelsefullt. Vilket DN´s Pia Gripenberg påpekar i en tänkvärd krönika  idag.

Vad ska man då göra som konsument när det är så dålig konkurrens mellan bankerna? Förhandla hårt, och ännu hårdare med banken. Hota med att ta alla konton och sparande och gå till konkurrenten. Men för att kunna göra det riktigt framgångsrikt ska man helst inte ha bolånen utspridda på olika löptider, då är man mindre attraktiv som kund för den nya banken och man tvingas ha en fot kvar i den gamla.

Den dåliga följsamheten mellan vad Riksbanken gör och hur bankerna ändrar boräntorna kan tvinga Riksbanken att sänka räntan ännu mera framöver för att det ska få effekt i folks plånböcker.

Hur länge ska kopplingen styrränta/boränta vara så svag? professor Lars Calmfors tror det är en övergångsperiod:

– Vi är inne i en process där bankerna höjer sina marginaler. Under tiden urholkas länken mellan reporäntan och utlåningsräntorna. Det sannolika är att bankerna kommer att etablera en större marginal. Sedan det väl skett kommer nog bankernas räntor att börja följa reporäntan igen, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet till DN.

Diskussion

Kommentarer är stängda.

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

%d bloggare gillar detta: