Marknadsföring, Sälja

Onödigt annonsera på Blocket

”Blockets vd säljer villan på – Blocket” berättar Resumé.se. Bra publicitet (omskrivet av bl a DI och Affärsvärlden)  – smart drag av honom. Men hur mycket vågar han själv tro på Blocket som annonskanal? Går in på Blocket och söker efter bostäder, och direkt dyker en banner upp för hans villa. Han tror alltså på bred exponering. Oavsett om man söker efter etta i Bandhagen eller fritidshus i Bromölla, så dyker hans villa i Bromma upp. Det är fullständigt slöseri med annonspengar. Men  vd:n kanske fick sjysst personalrabatt, så han kan väl kosta på sig sådan missmatch med målgruppen.

Hur funkar då Blocket för den bostadssökande? Tja, i Bromma är hans villa den enda till salu enligt Blocket. På Hemnet finns det 27 villor till salu (enligt Boliga, 25, Booli 21 och Bovision 18). Varför då gå till Blocket för att leta bostad? Jamen, de har ju privatannonser, kan man invända. Privatannonser finns inte på Hemnet, där måste man vara mäklare för att få annonsera. Det stämmer. Men hur många säljer idag villan privat i Stockholm och på andra marknader där mycket pengar står på spel? Blocket kan vara ett intressant alternativ för den som säljer en tomt för 150 000 kronor ute på landet och inte vill betala 30 000 kr i mäklararvode. Men annars är det de stora bostadssajterna med Hemnet i spetsen som gäller.

Vågar Blockets vd gå all in och satsa allt på sin egen annonsplattform? Nej, naturligtvis finns Brommavillan även (i första hand) på Hemnet.

Blocket blev Sveriges största annonssajt genom att först bli störst. En perfekt marknad samlar alla objekt. Då hittar rätt köpare rätt säljare, och när folk märker att den marknadsplatsen funkar bäst överger de andra och så blir den ännu större, och till sist får den nästan monopol på marknaden. På samma sätt fungerar Hemnet. Eftersom de har alla mäklarobjekt (mäklarfirmorna äger Hemnet) så måste konkurrenterna vara tusen gånger bättre för att locka till sig besökare. Booli har t ex lyckats med extratjänster som gör det mödan värt att titta in där vid sidan om Hemnet. Men med tanke på det obefintliga mervärdet för spekulanten av att titta även på Blocket kan man fråga sig vad det är för poäng med att lägga in en annons även där. Eller om man säger så här, det är ungefär lika mycket värt som att ha en pappersannons i en bostadsbilaga. Kul att titta på för säljaren, men knappast någon extra köpare som lockas till objektet. Däremot mycket värt för mäklaren som gör reklam för sin firma gentemot potentiella säljare.

Annonser

Diskussion

3 thoughts on “Onödigt annonsera på Blocket

 1. På Booli kan man ju faktiskt dessutom se både privatsålda och mäklarsålda!

  Posted by Boseekr | februari 20, 2012, 12:36 e m
 2. Intressant inlägg! Jag håller med i det mesta du skriver men jag skulle vilja göra några tillägg:

  På Booli så skiljer vi på villor och par/rad/kedjehus till skillnad mot Hemnet som lägger ihop villor och radhus i en kategori. Det betyder att det finns 21 villor i Bromma enligt Booli men om man också räknar in par/rad/kedjehus så är det 28! Hur kommer det sig då att Booli visar fler objekt än Hemnet? Jo, på Booli (precis som Boseekr skrev) så visar vi även bostadsannonser från ett flertal andra källor utöver mäklarnas annonser, bland annat privatannonser från Blocket!

  Vi tror på en bättre bostadsmarknad. Vi tror att det blir bättre om man som säljare kan välja att sälja med hjälp av en mäklare eller att sälja privat. Även om det inte är så vanligt att sälja privat i Stockholm så finns det många områden i Sverige där privatförsäljning är vanligt. Väljer man att sälja privat så tycker vi att det ska det finnas rättvisa möjligheter att marknadsföra sitt objekt för en bred massa. Så även om Blockets VD hade valt att sälja privat via Blocket så hade hans objekt kommit upp på Booli.

  Vänligen
  Josephine Linghammar, Marknadsansvarig, Booli.se

  Posted by Josephine | februari 20, 2012, 2:29 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: