bopriser

28 år för en trea på Söder

Storstädernas kommuner bygger för få bostäder. I Stockholms län måste byggandet fördubblas för att lägenheterna ska räcka till alla sökande.

Mitti skriver att bostadskön växte med 33 000 personer förra året. Den som fick en bostad ifjol hade i snitt köat mellan 4 och 7 år. För tre år sedan fick de flesta en bostad på 2-4 år. Kötidsrekordet ligger på 28 år för en trea på Söder.

Nu skriver DN att bostadsminister Stefan Attefall vill skärpa lagen som lägger ansvaret på kommunerna att det finns tillräckligt med bostäder åt deras invånare.

Samtidigt rapporterar SVT’s ABC att hans partikamrat i Stockholms stadsbyggnadsnämnd, Erik Slottner, föreslår att man ska bygga skyskrapor i Värtahamnen. Bygga på höjden för att få fler bostäder på samma mark är ett sätt att utnyttja marken effektivt, men ack så kontroversiellt i Stockholm där tongivande skönhetsråd vill bevara den gamla stadsprofilen. Punktvis höghöjdsbyggande där stadsprofilen ändå är ung, i kombination med att bygga samman gammal innerstad med närförort bättre, kanske skulle kunna vara ett sätt att både äta kakan och ha den kvar?

Mycket mer måste nog hända samtidigt för att lösa problemet. När det gäller att få igång byggandet ska man inte räkna med att det finns någon quick fix.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: