Bolån

Bankerna som kämpat hårdast om bolånekunderna

Över 3,1 miljoner svenskar har bolån, en ökning med 100 000 personer på två år enligt siffror från UC som SvD redovisar. Svenskan tecknar också en bild av hur konkurrensen om bolånekunderna utvecklats det senaste decenniet:

  • Swedbank har tappat från 34,5 till 25 procent marknadsandel. Bankens vd Michael Wolf säger att det är en medveten strategi för att de valt hårdare kreditkrav på sina kunder. Man kan ju förstås också se på det som att de tappat marknadsandelar på grund av att den gamla krisbanken  haft dyrare upplåning än sina konkurrenter och därför tvingats ge kunderna sämre rabatter.
  • Handelsbanken backar också, från 26 till 23,8 procent. SHB är inte känd för att vara billigast och är nog nöjd med att sin position som ”trygg men trög”.
  • SEB har valt en mer offensiv strategi och satsat på att ragga nya kunder genom stötvisa kampanjer med större rabatter på den officiella boräntan. Det har gett utdelning: de har vuxit från 11 till 15 procent marknadsandel på tio år.
  • Nordea – stabil marknadsandel.
  • De mindre aktörerna (SBAB och Länsförsäkringar Bank) har mer än fördubblat sin marknadsandel senaste decenniet samtidigt som de fyra storbankerna har backat från 87 till 80 procent av bolånemarknaden.
Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: