Budgivning, Köpa

Vilken budgivningstaktik sänker priset?

Även om det var en svag ökning i bopriserna i februari så har priserna varit på väg ned ett tag. I och med det nya ”acceptpriset” som allt fler mäklare kör med, så finns det som spekulant ytterligare skäl att vara osäker på om det begärda priset är rimligt. Mäklare jag talat med säger att det är lika vanligt att mäklare sätter priset för högt redo på en förhandling nedåt, som att de lägger sig lågt i hopp om att ändå få till en budgivning.

När objektet ligger ute länge och mäklaren har omvisning efter omvisning då vet man att det kanske är läge att bjuda under ”acceptpris”. Bjud i underkant, så att det känns sjysst för dig om du skulle få det för den summan, och se vad som händer. Men ingen säljare går med på riktiga skambud såvida den inte är riktigt desperat.

Om det blir budgivning, vad göra då för att inte betala för mycket? Det finns många teorier kring vilken taktik man ska välja. Här ges två råd:

-antingen lägga hyfsat högt skrämselbud från början för att skicka signalen till de andra spekulanterna att det inte är någon idé att de engagerar sig för ”det här kommer bli dyrt”…

-trötta ut de andra med bud som läggs i små steg hela tiden.

Det finns ingen exakt vetenskap kring detta, men jag tror man ska titta på vad psykologin kan lära oss, och då särskilt ekonomisk psykologi. Inom det området kan man lära sig att vi har en tendens att inte vilja släppa taget om saker och ting vi redan fäst oss vid. Vi har en slags inbyggd separationsångest. Får du låna en mobil ”på prov” eller ”provprenumerera” på en tidning, är sannolikheten stor att du inte vill skiljas från den och köper den till slut. Har du lagt tid på att engagera dig emotionellt i en lägenhet eller kärat ned dig i ett hus, så hänger du med längre i budgivningen än om du avfärdat det i början. Det talar för att strategin med ”uttröttningsbud” i små steg funkar sämre än ”skrämselbud”.

Ingen situation är den andra lik, men – allt annat lika – skulle jag hellre använda mig av ”skrämselbud” i en budgivning. Det fordrar dock örnkoll på prisläget, så man inte bjuder för högt. Inget för nybörjare, med andra ord.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: