bopriser

Myten om bostaden som en säker investering

Hur väl stämmer mäklarklyschan att ”bostaden alltid är en bra investering på sikt”? Jag har länge letat efter bra jämförelser med andra typer av ”investeringar”, men inte kunnat hitta några mer omfattande analyser. Oftast jämför man bara några år bakåt i tiden. Men fem år säger ingenting, inte ens tio år räcker för att dra några slutsatser av historien. Men nu har researchavdelningen på SVT Nyheter satt tänderna i ett digert siffermaterial och analyserat bostadsprisernas utveckling de senaste 60 åren, jämfört med börsen och guld. Slutsatsen är att börsen med marginal varit bäst om man bara tittar på monetär avkastning, även om den bjudit på en extremt skakig färd som inte är något för den som är rädd för att råka hoppa på och kliva av vid fel tillfälle. Bostadspriserna har utvecklats svagare men mer ”förutsägbart” och trögrörligt. Guld är inte den gyllene investering som man kanske kunde tro om man färgats av de senaste årens starka uppgång.

Annonser

Diskussion

2 thoughts on “Myten om bostaden som en säker investering

  1. Eh, ja men sedan kan det ju vara lite svårare att gå till banken och låna två miljoner kr med 300 000 kr i egen insats för att investera i guld. När man säger att priserna gått upp med få procent bör man ställa dessa i relation till det egna kapitalet man stoppar in och inte bara prisutvecklingen som sådan.

    Posted by D | mars 21, 2012, 9:46 e m
    • Visst kan du säkert få låna 2.000.000 kr med en kontantinsats på 300.000 kr. Och det är ju just ett lån. Problemet är att många kallar det en investering. Ja, det är ju det för banken. För dig är det ett lån. En möjlighet till ett boende. Har man flera fastigheter med låg belåningsgrad kan man börja tala om investeringar. Folk som har ett boende med hög belåningsgrad i relation till förmögenhet ska helst inte prata om boendet som en investering. Bara det sättet att tänka kan leda till problem.

      Posted by Per | mars 30, 2012, 9:45 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: