bopriser, Värdering

Så påverkar läget priset på bostaden

DN skriver om en rapport från analysföretaget Kairos future, som har intervjuat 3 500 storstadsbor i sju länder. Den visar att sex av tio storstadssvenskar kan tänka sig att betala mer för en bostad om den ligger vid ett grönområde. 

61 procent är villiga att betala mer för en bostad vid ett grönområde, 23 procent för närhet till shopping, medan endast 9 procent slantar upp mer för att ha nära till nattliv.

Fast i en annan, mycket omfattande studie (analysen bygger på 7 000 bostadsrättsköp och 1 000 olika typer av lägen) som genomförts på uppdrag av bl a Stockholms läns landsting kommer närheten till en park först på femte plats över de mest prisdrivande faktorerna. Viktigare tycks vara att ha nära till kommunikationer, och då helst gång/cykelavstånd eller spårbunden kollektivtrafik. Även så kallade urbana verksamheter som butiker, caféer, restauranger och kultur påverkar enligt denna studie bostadspriserna mer:

  • Ökar tillgången till ”urbana verksamheter” med 100 procent så ökar priset på bostadsrätter med 1760 kronor per kvadratmeter bostadsyta.
  • För bostäder som ligger mer än 500 meter från en spårstation faller priserna med 1370 kronor per kvadratmeter, allt annat lika.
  • Om man skapar en parkyta på tio hektar inom en kilometers promenadavstånd från bostaden så ökar priset med 600 kr per kvadratmeter.

Fler prispåverkande faktorer och vad de är värda hittar du i rapporten ”Värdering av stadskvaliteter i Stockholmsregionen”.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: