Bolån, boränta

Vem kan sätta press på bankerna?

Vänsterpartiet har låtit Riksdagens utredningstjänst utföra beräkningar som visar hur mycket ett bostadslån skulle minska i kostnad om bankerna halverade sina vinstmarginaler.

– Vi vill synliggöra hur övervinsterna påverkar hushållens ekonomi. Jag tror att man skulle bli himla förbannad om man fick veta hur mycket bankerna faktiskt tar i vinstmarginal, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesman i Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Tidningen intervjuar en villaägare med bolån som säger en intressant sak om den svaga konsumentmakten:

– Men jag har ju också ett eget ansvar. Förr var bankerna mer tillmötesgående och det gick att förhandla räntorna på ett annat sätt. Jag tror att vi i dag har för få och starka banker och för många och svaga konsumenter. Bankerna sitter i förarsätet och vi åker med.

DN visade nyligen i en undersökning att konkurrensen mellan storbankerna är stendöd. Bara 1 av 10 har bytt bank det senaste året (endast 2 av 10 under senaste treårsperioden). Av dem som blir kvar säger var tredje bankkund (33 procent) att de gör det av ”gammal vana” och var fjärde (24 procent) blir kvar trots att det kostar lite mer att stanna kvar än att byta till någon annan bank.

Annonser

Diskussion

One thought on “Vem kan sätta press på bankerna?

  1. Det handlar väl om att förhandla. Allt i livet är väl en förhandling egentligen. Men det främsta problemet är väl lån i relation till betalningsförmåga.

    Låna på en nivå som passar den egna förmögenheten. Spara först, köp sen. Själv tycker jag att det är bättre att äga sin bostad, eller största delen av den. Det vill jag inte att någon bank ska göra. Pengar ger frihet i förhandlingar och livet i stort.

    Posted by Per | mars 30, 2012, 9:12 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: