bopriser, Köpa

Ung på bostadsmarknaden – inte så bra…

När jag svarade på lyssnarnas frågor i Morgonpasset i P3 i morse var det en fråga som handlade om vad man ska göra som ung och ny på bostadsmarknaden. Jag talade bland annat om vikten att inte tro på evigt stigande bostadspriser, försöka undvika budgivning och hålla koll på var klungan av budgivare lade av om man ”leder” budgivningen (och därmed riskerar betala ett högt pris, ovanför ett mer stabilt marknadspris). Men det kändes dumt att inte ha något att säga till de som inte ens har möjligheten att få ihop till de 15% kontantinsats som behövs för att överhuvud taget komma ifråga för att köpa en första lya. I dagens DN läser jag om bristen på studentbostäder i Stockholm som tvingar många att bo kvar hemma hos föräldrarna långt upp i åldrarna. Vad bostadsbristen betyder för trögrörligheten på arbetsmarknaden ska vi heller inte tala om. Då blir det bara för deppigt. Man kan ju istället uppmärksamma några förslag på hur man kan göra det lättare att få in en fot på hyresmarknaden.

SvD Brännpunkt lanseras idén om ”kombolägenheter” (”…en ny form av hyreskontrakt, där flera personer kan söka samma kontrakt. En ung stockholmare har kanske inte tillräcklig inkomst för en tvåa, men två unga stockholmare kan ha det. Kombolägenhet skulle kunna sökas av en person som söker dela lägenhet med någon annan köande eller av två eller flera personer som söker dela en lägenhet tillsammans.”).

Och nu kommer utredare med förslag till regeringen om hur man kan få fler med bostadsrätt att hyra ut.

Såklart räcker inte just dessa åtgärder allena till för att lindra bristen på bostäder och korta köerna. Men det behövs nog många nya idéer tillsammans för att ändra på läget. Än så länge lyser quick fixen med sin frånvaro.

Annonser

Diskussion

One thought on “Ung på bostadsmarknaden – inte så bra…

  1. Folk måste bli lite vassare på att tänka kreativt. Tänk tvärtom istället. Måste jag bo där man ”ska” bo? Kan jag gå ihop med flera och bo på flera ställen. Behöver jag kök? Vilka lägenheter verkar vara upptagna men egentligen är lediga. Många jag känner, speciellt dom yngre, löser dom här problemen. En del till och med tar pendeln 30 minuter i någon riktning och knackar dörr. 15% kontantinsats är löjligt lågt. Och den insatsen gynnar faktiskt bara bankerna. Sikta på att betala 20% istället. Hitta rätt nivå i boendet.

    Posted by Per | mars 30, 2012, 9:29 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: