Boken, Köpa

Sov på saken så tar du rätt beslut!

Apropå högskolevalet har SVT.se en intressant artikel om beslutsfattandets psykologi. Här sägs mycket som även går att tillämpa rakt av i valet och kvalet när man ska köpa bostad. Som jag skriver i boken handlar det om att lyssna till känslorna vid rätt tillfälle. Inte i början när den kalkylerande delen av hjärnan är bäst att nyttja för att resonera sig fram till rätt budget, läge, och andra faktiska bostadskvaliteter som skall prioriteras. Men sen när det handlar om att välja mellan olika bostäder som uppfyller de rätta kriterierna, är det för svårt att resonera sig rätt. Då kan ”sova på saken” och lyssna till magkänslan vara helt rätt!

-Vi kan få grepp om mycket mer information när vi tänker helt omedvetet, säger Henry Montgomery, professor emeritus i kognitiv psykologi.
Han tycker därför att vi ska lyssna mer på vår magkänsla.
-Den säger saker som är värdefulla och som bygger på tidigare erfarenheter i mitt liv. Vad jag har trivts med och vad jag inte har trivts med finns lagrat i mitt långtidsminne och där finns det en enorm mängd information lagrad som vi inte är medvetna om normalt.
Och han säger att man ska lyssna på gamla ordspråket att ”sova på saken”.
-Det är jättebra. Om man har tid så ska man alltid först tänka igenom och sedan göra något annat, kanske sova, och sedan komma tillbaka. För då har hjärnan arbetat under tiden och då kanske man har en helt ny utgångspunkt, säger Henry Montgomery till SVT.se

Men för Guds skull, lita inte på känslorna när du hamnat i budgivning! Då är det lätt att drabbas av auktionsfeber och då är känslorna inte din bästa vän…

20120331-170034.jpg

Diskussion

En reaktion på ”Sov på saken så tar du rätt beslut!

  1. Intressant. Och när vi väl fattat beslutet är vi nästan i mål. Eventuell rädsla eller ångest över att vi köpt fel eller för dyrt skapar ett tillstånd av kognitiv dissonans. Men det löser vi med tiden. ”Köpet av denna villa är ju en kanoninvestering!”, ”Priserna går alltid upp!”, ”Alla lånar ju miljoner när de köper nytt boende!”

    Publicerat av per | april 1, 2012, 11:24 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: