Bolån

Så låg kan din boränta bli

Det mullrar i boräntemyllan. Först var det Claes hembergs #sägdinränta, som nu även SvD hakat på med egen insamling av läsarnas bästa boräntor. Idag skriver Svenskan också att Handelsbanken är den storbank som drar in mest pengar på räntor från bolån – drygt 6 miljarder kronor, eller 19 procent av de totala intäkterna, kommer från bolånen (vilket kan jämföras med Nordea, där bara 4 procent av intäkterna är från kundernas räntebetalningar).
SvD skriver också att bostadsspekulanternas marknadstro är väldigt tudelad. Flest tror på stillastående priser, ungefär jämnt skägg mellan optimister och pessimister.

Idag har DN en intressant artikel om hur stora rabttaer man kan få. Comboloan har tagit fram siffror som visar att ränterabatter mellan 0,5 och 0,9 procentenheter inte är ovanliga. Bäst rabatt får man om man bor i ett centralt, attraktivt (och dyrt) storstadsområde. Men även om du lyckats bra i förhandlingen med banken, gäller det att hålla koll på hur länge rabatten gäller.

-Muntliga löften är regel snarare än undantag. Många blir av med rabatten efter bara några månader, vi rekommenderar att man får löftet skriftligt, säger Per Johnsson på Comboloan till DN.
Familjen Solhaug i Stoclholm berättar för tidningen hur de gjorde för att förhandla till sig en ränterabatt på 0,64 procentenheter på sitt bolån på 3,5 miljoner kronor – de spelade ut bankerna mot varandra.

Expressen har idag en artikel om ”kändisarnas bästa boränta”. Mina 3,2 på två år övertrumfas av morronkollegor på TV4, utom Malou som nu tänker ta ett snack med banken. En viktig sak att komma ihåg i såna här sammanhang är att det spelar roll NÄR man band. Det är ju t ex fel att jämföra sig med någon som band räntan när de långa räntorna var lägre än idag.
Annars gäller det att sätta kraft bakom hoten att byta bank. Inte bara fråga efter en bättre ränta hos den bank man har. Man får inte så mycket om man nöjer sig med att be snällt. Allt för många står med mössan i hand när de kliver in på bankkontoret.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: