Bolån, boränta

Dyra eller billiga bolån – en klassfråga

Dagens SvD-artikel om ”räntekartan” visar att rika områden har störst rabatt på bolånen. Där är ofta bostadspriserna höga, så det blir större lån. Det ger kunderna mer incitament att pruta på räntan, och då större lån är mer lönsamt för banken än små lån så finns det automatiskt större prutmån (så länge som kunden är kreditvärdig nog för banken att betrakta vederbörande som en ”trygg” låntagare). Artikeln åskådliggör också nyttan av att satsa på sådan här instrumentell kampanjjournalistik, som Svenskans satsning utifrån #sägdinränta på Twitter utgör. Bolåntagare som intervjuas erkänner att de har svårt att argumentera för sig och kanske har lite för mycket respekt för banken.

Imorse var #sägdinränta-kampanjens pappa, Claes Hemberg, i SVT´s Gomorron-soffa tillsammans med Bankföreningens Johan Hansing. Hemberg berättade att snittprutaren sparar 7000 kr per år på att förhandla ned räntan (många lyckas spara 10 000 kr/år). Hansing tog prutmånen som intäkt för att konkurrensen mellan bankerna är god. ”Prisspridningen är ett tecken på bra konkurrens”, sade han och fick motfrågan om det inte också kunde vara ett tecken på att bankerna har saftiga marginaler att ta av…

Hemberg listade det viktigaste ur sin prutskola och fick frågan om vad man absolut inte ska göra som bankkund som shoppar runt efter bättre boränta. ”Okej att byta bank och flytta sådant som lönekonto, men rör inte din pensionsförsäkring i första taget. Den kan visa sig vara dyrare dit du lockas med billigare boränta”, svarade han och anströk ett annat aktuellt bankrelaterat problem – det om flytträttens vara eller icke vara.

I Svenskan-artikeln fick man även tips om ett sällskap i Stockholm som kallar sig Stockholms lånekonsortium, en slags Letsbuyit för bolån. Intressant, för ambitiösa initiativ som Ränteduvan har haft svårt att få lluft under vingarna då bankerna inte gärna går med på att låna ut i grupp. Kul att det verkar funka i viss skala. Konsumenter, förenen eder!

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: