bopriser

Det påverkar bostadspriserna

”Tänk om våra barn kommer garva åt det faktum att vi år 2012 gick på ett seminarium om jakten på den perfekta bostaden?”
Det var kommentaren från en av de fastighetsanalytiker jag höll föredrag för idag utifrån min bok ”Hög på Hus”. En annan var säker på att priserna borde ned minst 25% – ”jag vet inte över hur lång tid, men det är ju galet övervärderat”.
”Jaha, vad säger ni andra då? Tror ni att det ska gå upp eller ned?”, frågade jag.
Ingen trodde på uppgång. En och annan röstade för nedgång.

Förrförra veckan var jag på Handelshögskolans Kamratförening och deltog i paneldiskussion på temat ”finns det en bostadsbubbla och varför bryr vi oss så mycket om bostaden?”. Handels finansprofessor Peter Englund sa att den låga räntan förklarar en stor del av de senaste femton årens starka prisuppgång och ville inte prata om någon bubbla.
”Man ska spara det uttrycket till när det är uppenbart att marknaden är felvärderad”. Fast han sade också att han trodde att det fanns större nedåtrisk än uppåt-potential i dagens bostadspriser. Mäklaren Erik Olsson – den tredje gästen i panelen – listade vilka sju faktorer som enligt hans mening påverkar bostadspriserna:

1. räntan
2. inkomst
3. sysselsättningen
4. börsen
5. nettoinflyttning
6. utbud (hur mycket vi bygger)
7. psykologi (hushållens förväntningar)

Själv tror jag det låga bostadsbyggandet är den starkaste strukturella uppåtfaktorn i de svenska bostadspriserna. Det är det som särskiljer oss allra mest från andra marknader (där priserna på många håll gått ned). Vad skulle hända om byggbranschen helt plötsligt fick för sig att fungera som på en hälsosam marknad (där utbudet ökar i takt med priserna) så att den ökade efterfrågan på bostäder möttes av motsvarande nyproduktion? Många som idag tvingas köpa en bostad, skulle hellre hyra nya hyresrätter och tillsammans med fler bostadsrätter på marknaden skulle det pressa priserna nedåt mycket tydligt. Men så svårt som det verkar att få fler bostäder producerade i det här landet, är det nog inget man ska räkna med det närmaste decenniet i alla fall.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

%d bloggare gillar detta: