Boken, Budgivning, Köpa

3 råd till Titti om sen bostadskarriär

Var nyss i Rix Morronzoo och pratade om min bok Hög på Hus om konsten att göra bra bostadsaffärer. Titti Schultz undrade om det är för sent för henne som bor i hyresrätt att haka på tåget. Jag svarade att det viktigaste är att bo bra, och hon verkade trivas som det är och det är ju det viktiga. Det är ju också rätt skönt att någon annan tar hand om vattenläckan när det droppar från taket…
Men för den som behöver skaffa sig ett nytt boende och hyresmarkmaden inte är ett alternativ (verkligheten för allt för många) så kommer här tre snabba råd:

1. Ta det lugnt, trots senaste prisoptimismen i det korta perspektivet har jag svårt att tro priserna stiger så mycket mer i det längre perspektivet. Den globala lånekarusellen HAR fått hack i maskineriet. Det är en grundläggande förändring jämfört med det senaste decenniets onormalt låga ränteläge.

2. Leta efter objekt som från början inte ser ut som drömbostaden (de blir dyra, många köper en dröm mer än en bostad). Hitta det som ser sämre ut än det är (slitna ytskikt och det som är ljusår från homestageat).

3. Undvik budgivning, det tar fram det värsta i folk som lätt drabbas av auktionsfeber och spräcker sin budget. Försök lägga rimligt (men inte för högt) förhandsbud under villkor att säljaren släpper det till dig snabbt före visning. OBS! Kräver att du har bra priskoll! Annars sätt en tydlig gräns själv, och håll dig slaviskt till den. Visa tydligt intresse. Om intresset är svalt avvakta med eget bud in i det sista för att inte bidra till budhets eller om det ändå drar igång budgivning lägg ett bud i början och avvakta med att höja själv in i det sista.

20120508-094012.jpg

Diskussion

4 reaktioner på ”3 råd till Titti om sen bostadskarriär

 1. Hej! Jag lägger samtliga tips på minnet, blir det en flytt framöver för mig så det din förtjänst Alexander. Tack! Mycket trevligt att ha dig på besök i morse. Ha det!! /Titti.

  Publicerat av Titti. | maj 8, 2012, 8:15 f m
  • Att slitna och nedgångna bostäder skulle vara enklare att få köpa billigt verkar inte stämma på de visningar jag varit på i det sista. Har varit på radhusvisningar på södra sidan om stan på riktiga ”ras” där det varit 30-40 familjer på visningarn, helt galet. Sen har de budats upp till samma prisklass som andra nyrenoverade objekt i samma område.

   Publicerat av Christina | maj 9, 2012, 5:59 f m
 2. Tack för att du bidrar med din erfarenhet Christina. Jag skall förtydliga mig – jag menar ”lagom” slitna. Inte renodlade renoveringsobjekt. De blir också dyra. Men det som inte egentligen behöver renoveras men bara ser lite daterat och ”tråkigt” ut, samt har ytliga slitage. Sånt som ser sämre ut än det egentligen är…

  Publicerat av Alexander Norén | maj 9, 2012, 7:35 f m
  • OK, då förstår jag mer vad du menar. Verkar annars lite svalt på marknaden. Vi har svårt att sälja vårt, i våra ögon jättefina hus, där vi snart ska ha vår andra omgång av visning:(

   Publicerat av Christina | maj 9, 2012, 8:21 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: