bopriser, Uncategorized

Bostadsmarknaden i otakt

Mitti skriver om bostadspriserna i Bromma som gått mot Stockholmstrenden. De har bett Mäklarstatistik jämföra med läget för ett år sedan, och konstaterar att Bromma och resten av Västerort är de enda områdena i Stockholms stad där bostadspriserna har ökat (från 35 000 vid årsskiftet till 38 000/kvadrat i Bromma) sedan samma tid förra året samtidigt som det gått ned i övriga Stockholm. Sådana skillnader kan man märka även på riksnivå. Samtidigt som det kan vara upp Göteborg kan det vara ned ned i Malmö (trots att det är lokal prisuppgång i Ystad).

I artikeln intervjuas även Bromma-mäklaren Håkan Jansson på Husman Hagberg som säger en intressant sak om ”acceptpriserna”. Införandet av dem tror han kan förklara nedgången i höstas.

-Nu kommer ju folk på bostäder med rätt prisnivå, men i början tyckte alla att lägenheterna verkade dyra när de såg annonserna.

Små ettor kan man nog ändå säga verkligen har blivit dyrare på sistone. Utvecklingen där är ett exempel på att olika typer av objekt kan utvecklas olika mycket under samma period. Under våren nu har många mäklare rapporterat om hur bra det går att sälja ettor. Mitti skriver även om det under rubriken ”Priset för en etta har aldrig varit så högt”. De har utvecklats starkare än övriga lägenheter (medelpriset för en etta på Söder är nu 65 000 kr/kvadraten enligt Södermäklarna). Jag undrar om inte bolånetaket har med saken att göra. Personer som tidigare siktade direkt på en tvåa, får kanske idag nöja sig med en etta och därför ökar efterfrågan (och därmed priserna) på de minsta lägenheterna.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: