bopriser

Nya låneregler påverkar bostadspriserna

Bostadspriserna och belåningen är åter i fokus. Samtidigt som det kommer årssiffror som visar att  de ökar  glunkas det om strängare krav på amortering.

Kopplat till nya regler, finns det en mycket intressant grej som sticker ut i prisstatistiken. Bostadsrättsettor har rusat upp i pris (+14%). Trots bolånetaket, lyder analysen. På grund av bolånetaket säger jag. Det var väntat. När folk får svårare låna till större (tvåor) så flockas alla förstagångsköpare vid de allra minsta lägenheterna och driver upp priserna på dessa så att ettorna i vissa fall blev nästan lika dyra som tvåorna. Bolånetaket tvingade nybörjarna på bostadsmarknaden att köpa till farligt höga priser – knappast avsedd effekt…

Annars så har det annars talats mycket om fler tvingande regler senaste dagarna. På bussen hem igår satt ett par i 30-årsåldern och snackade om Ingves ”krav på amortering”. För det första ska det påpekas att riksbankschefen var ytterst luddig i vad för slags krav det skulle vara. Sedan sa han till media att det skulle ses som en signal om att han vill att bankerna ska höja amorteringskraven på egen hand i första hand. Bankernas svala reaktion på det vittnar väl om att det kanske kommer komma något mer från politiskt håll.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till DN och SvD att han visserligen välkomnar riksbankschefens initiativ:

– Ingves sätter fingret på ett intressant problem. Idag har det blivit norm att ett bolån är amorteringsfritt. Vi måste få till en annan amorteringskultur. Jag utesluter inte att det kommer skarpa förslag från vår sida för att ändra folks beteende, säger Peter Norman till SvD Näringsliv.

Men att han (liksom statsministern) inte tror på tvingande regler:

– Det finns andra verktyg att ta till för att få till stånd en annan kultur kring amortering. Vi arbetar med frågan och kommer med förslag på åtgärder inom den närmsta framtiden.

Andra politiker lurar också på förslag. Till DN säger Vänsterpartiets Ulla Andersson att (V) är positivt till amorteringskrav på lån och att de även har andra förslag på gång som de kommer presentera inom kort. Sedan tidigare talar sig Folkpartiets Carl B Hamilton varm för att slopa ränteavdragen, men verkar rätt ensam om att våga säga det öppet (inget valfläsk direkt).

I DN-artikeln om amorteringskravet finns ett resonemang om att amorteringskrav kan utlösa ett prisfall. Artikelförfattaren Dan Lucas konstaterar att ett krav på amortering ned till 75% av bostadens värde, som är nuvarande målsättningen hos de flesta banker, nog inte skulle få så stor effekt. Men om det till exempel lagstiftades om att amortera alltihopa på 30 år (som är standard i vårt grannland Finland) så skulle det troligen slå mot priserna.

Jag håller med. Jag säger alltid samma sak när någon frågar om bostadspriserna i Sverige: de hålls uppe av lågt byggande, till skillnad från Spanien där man byggde för mycket. Arbetslöshet påverkar nedåt, räntan uppåt. Men det som verkligen skulle kunna utlösa ett ras vore en tvär förändring av spelreglerna som t ex en politisk reform som skulle stöpa om den privatekonomiska kalkylen för ett bostadsköp radikalt. Om det levererades samtidigt som ekonomin blir sämre, då vet man inte vad som kan hända. Tajming är nyckeln till lyckade justeringar av spelreglerna på bostadsmarknaden.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: