Mäklare

Undvik ”trappstegs”-mäklare

Hur ska man betala mäklaren? X procent på hela beloppet, eller så kallad ”trappstegmodell” där lite mindre än X % gäller upp till viss nivå, och sen t ex 10% på allt som överstiger brytpunkten? De värsta mäklarna brukar gilla det upplägget, vilket bekräftas av en intressant artikel i Dagens Nyheter om ”prutläge på mäklararvodet”:

– Vid ungefär tjugo procent av försäljningarna använder våra mäklare trappstegsmodellen – ofta efter önskemål från kunderna. Det är en sporre för mäklarna, säger Johan Vesterberg, pressansvarig vid Fastighetsbyrån, till DN.

Vad är problemet? Det är väl bra att mäklaren är motiverad? Jovisst. Men vänd på det: skulle du anlita en mäklare som indirekt säger att han skulle sköta din försäljning med vänsterhanden om han ”bara” fick en fast % av försäljningsbeloppet? Det är i sådana fall fel skrot och korn att anlita. Du vill ha en perfektionist som älskar att göra ett bra jobb, oavsett om det blir ”bonus” eller inte. Dessutom brukar brytpunkterna sättas för lågt, så att det är alldeles för lätt för mäklaren att hamna på ”bonusnivå”. De som föreslår sådana  modeller är väldigt frestade att lura säljaren att bostaden inte kommer säljas så dyrt som mäklaren tror. Allt för att kunna sätta brytpunkten på en trovärdigt låg nivå, sälja dyrare och casha in fet bonus.

Mitt råd: undvik trappstegsmäklare. Anlita en seriös mäklare som gillar sitt jobb och månar om sitt rykte långsiktigt istället för att försöka klä av senaste kunden maximalt med pengar.

Diskussion

4 reaktioner på ”Undvik ”trappstegs”-mäklare

 1. Efter att ha snackat runt med en del mäklare inför DN-artikeln så är mitt intryck att mäklarna inte direkt föredrar trappstegsmodell. För dem spelar det oftast inte någon roll. Många presenterar 1-3 modeller för kunden som får välja. Däremot vill en viss kategori kunder ha trappsteg eftersom de tror att det sporrar mäklarna. Om det är bra för kunden eller ej beror ju också på vad grundarvodet är. Om grundarvodet blir lägre med en trappa och brytpunkten ligger på en ”bra” nivå så kan det ju vara lönsamt. Men om en kund ska välja en trappa så gäller det ju att vara påläst om prisnivåer så att han/hon inte rikerar att sätta brytpunkten för lågt.

  Publicerat av Johan Vesterberg, pressansvarig Fastighetsbyrån | januari 28, 2013, 2:55 e m
  • Tack för bakgrundsinfon.
   Helt klart, man bör själv ha bra koll på prisläget om man väljer en ”trappstege” som säljare.
   Kuriosa: fick precis en mäklarreaktion av typen ”håller med, trappstege är lite sunkigt, men det är bara andra som håller på med det…”

   Publicerat av Alexander Norén | januari 28, 2013, 3:45 e m
 2. I boken Freaconomics (Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner) tog man upp exemplet med hur amerikanska mäklare som sålde sina egna och närståendes objekt (vilket är förbjudet i Sverige) höll fler visningar och fick mer betalt vid dessa försäljningar än vid sina ”vanliga uppdrag”. Det finns en intressekonflikt mellan säljare och mäklare inbyggd i hur bostadsmarknaden fungerar idag. I detta perspektiv kan trappor vara en möjlig väg (även om denna modell också missbrukas av vissa mäklare). Diskuterade detta i ett inlägg för en tid sedan (http://nyheter.privatmaklaren.se/bostadsmarknaden/intressekonflikt-mellan-maklare-och-saljare-av-bostader/).

  Publicerat av Carl Troedsson, Privatmäklaren | januari 28, 2013, 10:34 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: