Bolån, Värdering

Så sänker du avgiften och höjer värdet på lägenheten

Bostadsrättsinnehavare i föreningar med skulder kan tjäna på att ta över lånen och göra ränteavdrag på skatten, skriver Affärsvärlden i en artikel där de gör ett räkneexempel som visar på hur den totala månadsavgiften kan sänkas om bostadsrättsinnehavarna tar över föreningens skuld. Tidningen går även igenom hur man i sådana fall går tillväga rent praktiskt.

Att lägenheterna blir mer värda på marknaden efter manövern torde vara uppenbart. ”Skuldfri förening” är ju ett säljargument. Men köpare räknar inte alltid ”rätt”, så sambandet är långt ifrån linjärt. Hur månadsavgiften till föreningen kapitaliseras i bostadsrättspriserna har varit föremål för flera studier (läs t ex denna). De flesta tycks komma fram till att avgiften påverkar priset mindre än man kanske förväntar sig om man räknar rationellt på det. Särskilt tydligt är detta för ettor. En naturlig (vågar man säga ”rationell”?) förklaring där skulle vara att förstagångsköpare sällan är kapitalstarka och därmed hellre lever med en högre avgift än inte har råd att köpa bostaden över huvud taget. Något som Skanska uppenbarligen byggt sin prissättningsstrategi på.

Överväger man att som bostadsrättsinnehavare ta över föreningens skuld av skatteskäl, bör man också fundera på om räntevadragen kommer finnas kvar som de gör idag för privatpersoner. Det har ju glunkats från olika ekonomer att det vore bättre om man slopade ränteavdragen i samband med någon ny skattereform. Sannolikheten att det blir av beror på om politikerna vågar fronta de hus- och bostadsrättsägare i landet som skulle gå back på en sådan reform. Inte i närheten av nästa val i alla fall…

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: