Uncategorized

FI: bolånetrenden bruten – taket funkar

Få hushåll tar lån över 85 procent av marknadsvärdet när de köper bostad. Bara ett av tio hushåll tar lån utan säkerhet och alla dessa amorterar, enligt Finansinspektionens senaste bolåneundersökning. De senaste årens trend med allt högre belåningsgrader är därmed bruten.
Samtidigt har amorteringsbeteendet förbättrats hos hushåll med stora lån, skriver FI.

Intressant är att i årets undersökning har FI särskilt kartlagt användningen av lån utan säkerhet (”blancolån”). Undersökningen visar att det bara är elva procent som tar lån över taket.

AV hushåll med lägre lån amorterar i dag bara fyra av tio hushåll och i en långsam takt. FI ska därför särskilt analysera de framtida effekterna av hushållens amorteringar ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

I dag är amorteringstakten i genomsnitt 140 år för de bottenlån som amorteras. FI och Riksbanken ska därför tillsätta en gemensam analysgrupp för att analysera de långsiktiga effekterna av hushållens skuldsättning.

FI har också tittat på bankernas sätt att räkna ut bolånetagarnas ”kvar att leva på” och konstaterar att beräkningarna skiljer sig åt mellan bankerna. Fler hushåll får mindre kvar att leva på än vad bankernas beräkningar visar. Det tänker FI följa upp med bankerna.
Men generellt sett visar FI:s stresstest att hushåll som har tagit ett nytt bolån har god återbetalningsförmåga och god motståndskraft. Det gäller såväl mot ränteuppgångar och inkomstbortfall som prisfall på bostäder.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Annonser
%d bloggare gillar detta: