bopriser, Bostadsstress, Hyresrätt

Hyresrätten i fokus för bostadsdebatten

Ekot har gjort en enkät bland privata och kommunala bostadsbolag runt om i landet hur lång tid det tar att få ett förstahandskontrakt, och det är inte bara i storstäderna man kan få vänta länge på bostad. I Kiruna är väntetiden 5,5-6 år i snitt. I Halmstad 6-6,5 år. Gällivare 6,5-7 år. Och i Stenungsund 7-7,5 år. Hos det kommunala bostadsbolaget i Örebro får man i snitt vänta 2,5 år längre på en lägenhet i dag, jämfört med för fem år sen.

– Vi har ett inflyttningstryck i Örebro. Stan växer och det byggs inte tillräckligt mycket lägenheter. Det är klart att då saknas det, säger Ulf Rohlén, vd för Öbo, till Ekot.

Mot bakgrund av det presenterade finansminister Anders Borg och riksdagsledamoten Henrik von Sydow på DI’s debattsida moderaternas förslag för ökat byggande i Sverige: skynda på plan- och byggprocesserna, sänk kraven för hur bostäder ska utformas och sänk skatterna på att bygga och bo.

”Möjligheten att ­finansiera nybyggnation av hyresrätter bör också stärkas genom att öka antalet år som presumtionshyra kan tillämpas.Genom en sådan modell påverkas inga befintliga hyresgäster samtidigt som det blir mer lönsamt att bygga nytt”, skriver de. Men att nybyggnadshyror under en längre period skulle få ligga kvar på en högre nivå än vad som är tillåtet enligt bruksvärdesreglerna, är inte något som Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman vänder sig mot i sin debattreplik i dagens DI (men förhåller sig till på sin blogg). I debattartikeln fokuserar hon på behovet av en skattereform som främjar hyresrätten och kräver investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter, rotavdrag till hyresrätter, miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter, borttagen fastighetsskatt för hyresrätter och skattefria underhållsfonder.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: