Bolån, bopriser

Skuldberget växer i takt med bostadsbristen

”Bostadsbristen allt värre” och ”växande skuldberg”, se där två rubriker som har med varandra att göra.
DI skriver idag att det varje år skulle behöva byggas dubbelt så många bostäder som förra året för att möta behovet. Antalet byggstarter för de tre börsnoterade byggbolagen fortsätter nedåt efter att redan rasat med 20 procent förra året.
SvD Näringsliv skriver idag om hur det svenska skuldberget växer. Siffror från UC visar att 47 000 av landets bolåntagare nu har tre betalningsanmärkningar eller fler. Men UC drar inte slutsatsen att Sverige har en bobubbla.Totalt sett är det fortfarande 98,6 procent av bolånetagarna som hanterar sin ekonomi med inga eller åtminstone bara en eller två betalningsanmärkningar.
nliv.se kan man söka i en databas och se hur högt belånade (median)grannen är och hur mycket folk där tjänar och få prisstatistik över de lokala bostadspriserna. Dyrast är villorna i Djursholm där medianvärdena gått över 14 miljonersgränsen.
Det postnummerområde i landet där folk har belånat sig allra minst på sina bostäder är Bergkullevägen i Trollhättan där medianbolånet bara är 63 646 kronor per person.
”Bostadsbristen allt värre” håller priserna uppe, och får dem till och med i dessa ekonomiskt oroliga tider att nå nya rekordnivåer, villket tvingar de som måste köpa en bostad att bidra till ett ”växande skuldberg”.

20130508-084150.jpg

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Annonser
%d bloggare gillar detta: