Bolån, bopriser

IMF varnar för överbelånade svenskar

Internationella valutafonden IMF sällar sig till de som är orade över svensk bostadsmarknad. Tidigare i veckan varnade EU-kommissionen för att svenskarna är för högt belånade och rekommenderar bl a att ränteavdragen för bostadslån fasas ut och att fastighetsskatterna bör höjas.

Samma medicin förordar IMF:

-Amorteringskrav på nya bolån kan bli nödvändigt för att hantera riskerna med den höga skuldsättningen bland hushåll i Sverige.

-På medellång sikt kan det även bli nödvändigt att höja fastighetsskatten och sänka avdraget för räntorna på bolån, enligt fonden, som på fredagen redovisar sin årliga genomgång av svensk ekonomi.

-IMF tror även att en sänkning av bolånetaket, från 85 till 75 procent, kan bli aktuellt.

IMF varnar samtidigt för risker i Sveriges finanssystem, med en banksektor som är mer än fyra gånger så stor som BNP och beroende av finansiering i utlandet.

Med en genomsnittlig skuldnivå på över 1,7 gånger hushållens disponibla inkomster skulle ett plötsligt och omfattande prisfall för bostäder kunna slå mot både konsumtionen och bankerna. I kölvattnet riskerar Sverige högre arbetslöshet, ännu lägre inflation och problem med kreditförluster och högre finansieringskostnader för bankerna, skriver IMF i sin rapport.

Liksom EU-kommissionen ser IMF:s ekonomer även ett problem med att det finns för lite bostäder tillgängliga i svenska storstäder. För att öka utbudet föreslår IMF fortsatta reformer av hyresmarknaden, förenklade byggregler och åtgärder som stimulerar konkurrens i byggsektorn.

Advertisements

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

Hög på Hus på Twitter

Hög på Hus på Facebook

%d bloggare gillar detta: