Uncategorized

Har du stresstestat din bostadsekonomi?

Läget är lugnt i världsekonomin just nu. Bedrägligt lugnt, kanske? Med tanke på hur högt belånade vi ofta är – både privatpersoner och stater – i den ”rika” gamla världen, så är det en tunn lina vi balanserar på. Precis som bankerna ”stresstestas” av myndigheterna för att se hur de skulle klara av balansgången även om det blåser till, borde vi privatpersoner stresstesta vår egen ekonomi genom att utgå från det värsta.
Eller inte det värsta, förresten. Det räcker med att lägga in ett lite mindre – men plausibelt – förhållande för att få en bättre reality check än många gjort så här långt. En fördubblad räntenivå (=nästan dubbla boendekostnader för högt belånade) med en arbetslös i familjen, tillhör det sannolika. Hur länge klarar man sig då? Sådana frågor antar jag att coacherna i UR-programmet ”Pengar” kommer ställa till deltagarna i den nya omgången av programmet. De kontaktade mig för att tipsa Hög på Hus-läsarna om att delta i det. Eftersom jag tror många (med mig) behöver lite självrannsakan och tvingas tänka obehagliga ”vad om”-tankar man gärna förtränger när solen skiner och räntan är låg, så skickar jag gärna vidare deras inbjudan. Särskilt som jag precis börjat jobba med min andra bok som bland annat ska handla om hur lätt det är att dras med i bubbeltänkande.

Redaktionen beskriver programmet för mig som ”ett försök att ta folk och ekonomi seriöst (ej Lyxfällan) och samtidigt underhållande. Otroligt viktigt för så många i nuläget!”

Och så här lyder inbjudan:
”Som det står i efterlysningen söker vi människor som kanske i dag har det rätt bra men som tycker det låter spännande att utforska vad som skulle hända om det ekonomiska läget i världen förändras. Det är ju en verklighet för väldigt många människor i Sverige idag med höga bolån, kanske har någon köpt sitt drömhus och är i färd med att pyssla och pynta men i bakhuvudet pusslas det med pengarna. Fördelen med att delta i programmet är bland annat att få experthjälp och tips från en ekonomisk coach som kan hitta på snillrika lösningar för att vara bättre förberedd om något oväntat skulle hända.”

Mer info på UR.se
Man anmäler sig via mail till pengar@ur.se

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: