Bolån, bopriser

Det hänger på pocenten!

600

”Bopriserna har stigit 750 procent på 18 år” meddelar SVT idag. Inflationsrensat skulle det handla om en uppgång på 600%. Det låter ändå ovanligt mycket. Det handlar om ”unika siffror från bostadsrörelsen HSB som SVT tagit del av”. Cornucopia-bloggaren Lars Wilderäng kommenterar det så här i inslaget:

– Vi har absolut en bostadsbubbla. Den är så illa att politikerna inte ville prata om den i valrörelsen. Vilket säger att det är ganska illa. Det spelar ingen roll vad man jämför med; nettolöner, KPI etcetera. När man jämför med alla klassiska indikatorer så har priserna stuckit iväg helt enormt, säger Lars Wilderäng till SVT.

Han är i gott sällskap. IMF till exempel varnar också för en bostadsbubbla i Sverige.

shiller

Förra årets Nobelpristagare i ekonomi Robert Shiller rekommenderade oss svenskar att ”springa!” när jag ritade upp de svenska boprisernas utveckling för honom:

bopriskurva

Men innan man rusar iväg och paniksäljer lägenheten kan det vara en poäng att läsa det finstilta och även lyssna till den andra sidan.

Dessa ”boprisökningar i Stockholm på 600%” är unika för att de förefaller avse enbart HSB’s bostadsrättsbestånd:

”Det finns vissa reservationer i materialet. HSB:s lägenheter ligger normalt inte i stadskärnorna. Som jämförelse är genomsnittsprisnivån för centrala Stockholm enligt Svensk Mäklarstatistik över 70.000 kronor per kvadratmeter. Det är dubbelt så mycket som det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en HSB-lägenhet i Stockholm.”

Så hur mycket har bostadspriserna i största allmänhet ökat med under de senaste åren? Det beror på vad man tittar på. Tittar man på villapriserna så har de stigit med endast 130% sedan mitten på 90-talet:

huspriser

Bostadsrättspriserna har ökat mer. I samband med Shiller-intervjun ifjol gjorde jag detta inslag om prisstegringen och fick då hjälp av Valueguard att ta fram en tidsserie från 96 till 2013. Då handlade det om 500% ökning med inflation inbakad.

lghpriser

500% eller 750%? Hur som helst är det en mycket kraftig prisökning. Däremot inte så självklart att det per automatik är en bubbla. Vi har lika många trovärdiga debattörer på andra sidan, som menar att det inte finns någon bubbla på den svenska bostadsmarknaden. De höga priserna till trots. Deras huvudargumentation är att den svenska bostadsmarknaden lider av underskott på bostäder och en reglerad hyresmarknad som håller uppe priserna.

Så är det en bubbla eller inte? Fegis-svaret från ekonomer är att ”en bubbla vet man bara i efterhand att man varit inne i. Efter att den spruckit”. Typiskt akademiker-svar… Men det ligger något i det. Om priserna stiger i 20 år – varav man varnar för bubbla under år tio till tjugo – utan att det spricker förrän ytterligare tio år senare, kan man då säga att det verkligen var en bubbla år 15?

De som varnar för prisfall kommer bli sannspådda. Förr eller senare. Någon gång smäller det. Men frågan är bara NÄR? Är det om 10 år så är det kanske mer skada än nytta att inte våga köpa en bostad idag när man behöver den. Är det om 20 år så kommer det i backspegeln framstå som rent oansvarigt att ropa ”vargen kommer!” idag. Men det vet vi först i efterhand. Därför manar jag till tråkig moderation och reflektion. Att ta in både ”å ena sidan” och ”å andra sidan”. Titta på bägge sidors argument och inse att det kan gå hur som. Lika farligt att enbart tro på domedagsprofeterna som på undergångsförnekarna. Det enda rimliga är att alltid ha marginaler i privatekonomin så att man klarar ett prisfall på 30% utan att stå naken när tidvattnet drar sig ut till havs. Oavsett om man tror att det just nu råkar vara ebb eller flod.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: