bopriser, Mäklare

Bopriser : mäklarna tror 5% uppgång per år kommande femårsperiod

Som helhet väntar mäklarna att priserna under den kommande femårsperioden ska stiga med i genomsnitt 4,8 procent per år för bostadsrätter och 5 procent för småhus, enligt SBAB’s senaste mäklarbarometer. Omräknat till kronor innebär detta, om förväntningarna slår in, att en bostadsrätt i centrala Stockholm, som idag kostar kring 94 000 kronor per kvadratmeter, kommer att kosta närmare 114 000 kronor per kvadratmeter om fem år. 


SBAB konstaterar att förväntningarna därmed är lägre än vad den faktiska prisutvecklingen varit de senaste fem åren, men de har ökat jämfört med föregående år och ligger också i överkant i förhållande till hur hushållens inkomster och löner väntas stiga.”De senaste årens snabba prisstegringar och de tilltagande varningsropen har inte nämnvärt dämpat tron på fortsatta prisökningar. Det går dock att se en del regionala skillnader som uppkommit”, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

OBS! Tro är just bara tro. Ta inte detta för intäkt för att att det är safe att köpa nu till dessa priser även om man har tajta marginaler. Alla tror på goda tider tills den svarta svanen dyker upp. När det svänger kommer det bero på att just tron vänt. Men NÄR det sker, kan ingen seriös människa svara på. Om tre månader? Om tre år? Eller kommer det bara pysa ut luft ur bubblan så sakta att vi i efterhand inte märkte att vi var inne i en? Det vet inte jag. Det vet inte du. Men vi vet att vi bör ta höjd för alla alternativ, nu när vi är så långt ute på kurvan i stigande riktning…

Lästips: riksbankschef Stefan Ingves gör en intressant jämförelse mellan bomarknaden och klimatförändringarna i dagens DN!

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: