Mäklare, Sälja

Vad ska man betala i mäklararvode?

wpid-wp-1413238816657.jpeg

Mäklaren Ramin Jahangiri, som i dag är delägare i mäklarbyrån Edward & Partners, berättar för DI att ett normalt mäklararvode i Stockholm idag ligger på mellan 1 och 1,5 procent och att det blivit mindre vanligt att man har en bonus på toppen, om man lyckas få ut mer än en viss nivå:

“Tidigare var stegmetoden vanligare, men när marknaden blivit tuffare de senaste åren har mäklare börjat använda sig av procentsatser med högre lägstanivå. Det är helt enkelt för att det är svårare att sälja i dag och stegmetoden bedöms kanske inte alltid vara lönsam”. 

Det är en sund utveckling. Stegmodellen kan visserligen funka för att trigga mäklaren att göra det där lilla extra, eftersom mäklarens främsta incitament är att ha så hög omsättning som möjligt. Varför lägga ytterligare en dag på omvisning och kanske få ut hundra tusen till då andelen för mäklaren av den extra hundringen bara är någon tusenlapp? Bättre då att försöka få till ett avslut snabbt och lägga sin tid på att dra in nya uppdrag. Men stegmodellen förutsätter att du som säljare har örnkoll på marknaden och vet värdet av din bostad. Oftast har mäklaren bättre koll än vad du har på detta, varför det är lockande för mäklaren att sätta en för låg tröskel för att trigga bonusen.

En bra mäklare värnar sitt rykte, och gör sitt bästa för att ha en bra track-record. I dagens hårdnade konkurrens om de allt färre objekten, så torde de värsta ”hit and run”-mäklarna från bostadsrallyts gladaste dagar självsaneras bort. Men det är ändå psykologiskt bra att ni har era incitament linjerade med varandra, så en procentuell andel av slutpriset i arvode är bättre än ett fast arvode.

 

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: