Auktion ger rätt betalt

För de flesta varor och tjänster är det mer praktiskt att tillämpa fast pris. Det skulle vara väldigt tidsödande att gå till affären och handla om man tvingades ge sig in i en budgivning om varenda vara. En liter mjölk bör säljas med fast pris. Detsamma gäller de flesta varor och tjänster där värdet är tämligen säkert, vilket det ofta är för varor som är mer eller mindre identiska med varandra. Men, när värdet på objektet är svårt att pricka in exakt, då ger en väl konstruerad auktionen oftast större chans att få ut det högsta försäljningspriset än om säljaren tillämpar fast pris.

Det går aldrig att bevisa i praktiken att budgivning är bättre än fast pris. Även om vissa har försökt sig på att jämföra objekt som sålts på olika sätt så är det i princip aldrig som exakt likadana bostäder säljs vid samma tidpunkt med de två olika metoderna. Alltså går det aldrig att genom experiment bevisa budgivningens överlägsenhet. Vi får resonera oss fram till den slutsatsen istället.

Säg att du vill sälja inom en månads tid. Säljer du till ett ”fast pris” (motsvarande ”accepterat pris” som det idag heter på sina ställen), är det som att förhandla enskilt med varje spekulant. Trots att du har angivit ett pris du kan tänka dig sälja dig för, kommer du locka till dig spekulanter som vill pruta på priset. Du står på dig tills du känner att du fått betalt så att du blir nöjd.

Om du istället samlar spekulanterna till en auktion är chanserna goda att slutpriset blir högre. Lyckas auktionen bara locka till sig ytterligare en spekulant jämfört med försäljning till fast pris, så är auktionen i teorin[1] alltid överlägsen fastprismodellen. Det beror på att genom förhandling med spekulanterna i tur och ordning, vet du inte om du hittills har träffat den som kan tänka sig att betala mest, eller om du skulle få ännu mera betalt av nästa som dyker upp efter att du tackar nej till nuvarande bud. Med en auktion samlar du alla spekulanter på en och samma gång och får direkt svart på vitt vem som vill pröjsa mest. Sannolikheten att priset når sitt absoluta maximum ökar rent matematiskt när antalet budgivare stiger (mer om det här). Dessutom kan priset bli högre på grund av de psykologiska mekanismer som påverkar budgivaren i stridens hetta.

För säljaren är alltså auktionen oftast att föredra framför fast pris som i praktiken är en slags förhandling med en spekulant åt gången.

För köparen är därför oftast enskild förhandling om priset att föredra framför att delta i en budgivning.

Auktionen som försäljningsmetod är flera tusen år gammal. Redan i Babylonien förstod man värdet av att tränga ihop mycket folk på samma plats och låta dem slåss med plånboken om objektet till salu. Mycket har hänt på tre tusen år, men vi är fortfarande bara människor. Fortfarande inga rationella individer som tar beslut utan påverkan av våra känslor. Och just i bostadsaffären är det snarare känslorna än förnuftet som styr när det skall fattas beslut (läs mer om detta här).


[1] Bulow & Klemperer ”Auctions versus Negotiations” 1996

Kommentarer är stängda.

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: