Sälj

5 råd till säljaren:

 1. Förbered försäljningen i god tid. Börja ”sälja” innan du ens närmat dig att köpa. Annars riskerar du hamna i två väldigt känslosamma situationer samtidigt: köpa och sälja bostad. Det räcker med en känslostorm åt gången! Den som är väl förberedd att sälja behöver bara ”trycka på knappen” för att lägga ut sin bostad till försäljning timmen efter att köpekontraktet är påskrivet. Särskilt viktigt att på det viset köpa och sälja i samma marknad om priserna svajar.
 2. Agera ”köpare” på din egen marknad i god tid innan det är dags att sälja – gå på visningar av objekt som liknar ditt och följ upp budgivningen. Då får du kolla på vad du rimligen borde kunna få betalt för ditt eget boende. Det minskar risken att bli lurad av en mäklare som föreslår ett för lågt ”accepterat pris” bara för att få din bostad såld så snabbt som möjligt.
 3. Välj mäklare genom att titta på person snarare än firma. Det är inte kedjan med de glassigaste broschyrerna som är bäst för dig, det är den enskilda mäklaren som är beredd att jobba det där lilla extra just för att du ska bli 100% nöjd som spelar roll. Du vill ha en pålitlig perfektionist! En reko person som gentemot spekulanterna utstrålar trygghet och trovärdighet. Helst för att vederbörande är trovärdig…
 4. Låt någon brutalt ärlig utomstående person (med god smak) avgöra om du behöver home staging eller inte. Men köp inte något dyrt möbelpaket från en home staging-firma i onödan – det mesta du behöver göra kan du fixa själv med lite tid, externt förvaringsutrymme och gott städhumör!
 5. Se till att det blir budgivning. Det ger bäst betalt!
 6. I en intervju med Aftonbladet gav jag mina 5 råd om vad man bör göra inför visningen. Då sammanfattade jag essensen av holme staging så här:

  Så stajlar du hemmet för annonsen – Alexanders 5 bästa tips
  1. Ut med möbler!
  – Tänk på att du säljer yta. Få det att se rymligt ut genom att ta bort en tredjedel av möblerna, framför allt stora tunga och mörka möbler. Men ställ dem inte i källaren eller på vinden. Hyr ett förvaringsförråd – eller invadera svärmors garage.

  2. Visa rummens funktion!
  – Alla rum och ytor ska ha tydliga funktioner. I en lite för stor hall, t ex, kan du göra en arbetshörna. Tänk på att folk har dålig fantasi. Om de inte ser att det får plats sex stolar vid matplatsen tänker de att de inte får plats att äta frukost.

  3. Bort med Che Guevara och piller!
  – För många spår av en viss personlighet gör att färre kan föreställa sig att bo där själva. Bort med idolporträtt på Che Guevara, Stalin eller Gösta Bohman. Rensa hela badrumsskåpet – för folk kommer öppna det!

  4. Gör garderoberna rymliga!
  – Rensa bort två tredjedelar av allt i olika förvaringsutrymmen för att visa att här finns jättemycket plats att växa i. In med frukostflingor och vinterkläder i ditt hyrda förråd – eller hos svärmor!

  5. Släpp in frisk luft!
  – Det ska vara superrent – och inga dofter av varken kaffe, bullar eller parfym. Vädra en timme före visning. Har du tid kan du måla väggarna ett par veckor innan för att få den rena nymålade känslan.

Fler tips om hur du bör tänka som säljare finns i boken “Hög på Hus”.

Kommentarer är stängda.

Beställ boken!

Köp den här!

Hur köper man billigt och säljer dyrt? Varför blev boendet en livsstil? Hur stabila är bopriserna egentligen?

%d bloggare gillar detta: